Robotlar üstlendikleri görevlerle, farklı gelecek senaryoları üzerine düşünmeye itiyor insanı. Orkestra şefi robot YuMi, dövme sanatçısı robot, güvenlik görevlisi rolüne soyunan K5 güvenlik botları ya da FedEx’in mahallenizde dolaşıp bir koşu siparişinizi teslim edecek robot kuryesi Sameday Bot özellikle meslekler açısından nelerin değişebileceğine dair ipucu niteliğinde. Bu defa ise Japonya’da Budist tapınağında çalışmaya başlayan Kannon isimli android robot var karşımızda.
Kannon, ziyaretçilerle göz teması kuruyor
Kyoto’da 1619’da açılan Kodaiji tapınağı, bugünlerde Budizmin öğretilerini insanlara anlatması için 900 bin dolarlık android robot Kannon’dan yardım alıyor. Amaç gençleri bu tapınağa çekebilmek.
Kannon, batıda Merhamet Tanrıçası olarak bilinen Guan Yin (Kannon) diğer adıyla Merhamet Bodhisattvası esas alınarak tasarlanmış. Robotun başı, boynu, omuzları ve elleri silikondan yapılmış deriye benzer bir malzemeyle kaplanmış. Yüksekliği, 1,95 m ve ağırlığı 59 kg. Sol gözüne konuya odaklandığı ve göz teması kurduğu hissi vermesi için bir video kamera yerleştirilmiş. Kannon, zen tapınağı ve Osaka Üniversitesi’nde robotik profesörü olarak görev yapan Hiroshi Ishiguro arasındaki işbirliği sonucunda hayata geçirilmiş.
Yapay zekalı robot, Budizm okullarının kutsal kitabı niteliğindeki Kalp Sutrasını esas alan bir vaazı Japonca olarak anlatmaya programlanmış. Ayrıca turistler için aynı vaazın İngilizce ve Çince versiyonları da hazırlanmış.
Görsel: YouTube