Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
3B Baskı Çene Proteziyle Yaşama Tutunan Deniz Kaplumbağası

3B Baskı Çene Proteziyle Yaşama Tutunan Deniz Kaplumbağası

Pamukkale Üniversitesi'nden yürütülen çalışmalarla çenesi parçalanan Caretta Caretta'nın doğal yaşamına dönmesi sağlayan bir protez geliştirildi.

Pamukkale Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde (DEKAMER) geçtiğimiz Temmuz ayından bu yana tedavi gören ve çenesinin üçte biri parçalanan bir deniz kaplumbağası teknolojinin faydalı kullanımıyla tedavi edildi. 3 boyutlu baskıyla hazırlanan çene ve göz yapısını bire bir kopyalayan protezin daha önce uygulanmadığı ve bir ilk olması da dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Yakup Kaska tarafından yönetilen süreç boyunca Akut-3 ismi verilen kaplumbağa tüm tedaviye olumlu tepkiler vermiş. Geçtiğimiz günlerde takılan protez sonrasında vücudun protezi kabul etme ve onunla yaşamaya alışma sürecinine geçildiği belirtiliyor. Çenesini fonksiyonel olarak kullanmaya başladıktan sonra Akut-3 doğal yaşamına bırakılacak.

Bu çalışma, teknolojinin sadece insanlar için değil yaşadığımız dünya için fayda yaratabileceğini gösteriyor. Nesli tükenmekte olan doğanın güzide canlılarından bir tanesine bile yardımı dokununca teknolojinin hızlı gelişimine karşı doğan korku bir nebze dindiriyor.

https://www.youtube.com/watch?v=NKgFSNXb0lQ
Görsel; DEKAMER, AA, AA video BTech Innovation