Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
2020’yi Özetleyen Gerçeküstü Sahneler

2020’yi Özetleyen Gerçeküstü Sahneler

Nicolas Lichtle’ın "à la fin…" adlı kısa animasyonu 2020 ile beraber gelen felaketleri ve ortaya çıkan absürt durumları konu alıyor.

Küresel salgın, mega yangınlar, okyanusları kaplayan plastik atıklar, seller ve olası diğer felaketler derken 2020 adeta hepimizi bir distopya filminin içine düşmüş gibi hissettiriyor. Dünyanın dört bir yanında da insanların bu felaketlere farklı psikolojik tepkiler verdiğini görüyoruz. Örneğin salgın nedeniyle tedbirli davrananların yanı sıra hiçbir şey yokmuş gibi kuralları hiçe sayan çok sayıda insan var. Öyle ki tatil bölgeleri salgın yokmuş gibi yaşayan turistlerle dolup taşıyor. Yine iklim krizine dair yükselen farkındalığa rağmen bu konuyu umursamadan atıklarını çevreye saçan, ormansızlaşmaya katkıda bulunan pek insan var. İşte à la fin… adlı kısa animasyon içinde bulunduğumuz bu kaotik durumu ve insanların yarattığı bu absürt sahneleri birleştirerek 2020’deki halimize ayna tutuyor.

à la fin…

2020 distopyasına şiirsel yorum: à la fin…

Dünya yanarken selfie çekenlerden tutun da, aşırı dozda yogayla kendini iyileştirmeye çalışanlara kadar her türden insan tiplemesine hafifçe dokunduruyor à la fin… İzleyicilerin çoğu bu filmin içindeki karikatürize karakterlerden izler bulabilir kendinde.

Film, Fransız hareket tasarımcısı ve yönetmen Nicolas Lichtle’ın imzasını taşıyor. Lichtle aslında filmin temellerini 1 yıl önce atmış. Sipariş üzerine yaptığı bir çalışma değil, tamamen kendisi için yapmış. Kurgu, animasyon ve estetik açısından özgün bir iş çıkarmayı hedeflemiş. Şiirsellik, absürtlük ve yer yer gerçeküstücülükle dolu bir dizi küçük anı görselleştirerek 2020’ye dair kendi duygu ve düşüncelerini dile getirmeye çalışmış.

à la fin…

Filmdeki anonim karakterlerin birçoğunun yüzü bitki, dijital cihaz veya kumaş maske ile gizlenmiş. Çağdaş yaşama dair bir eleştiri sunabilmek için bu karakterlere hem sıradan hem de tuhaf görevler verilmiş. Kimi plajda duran bir kadını ilaçlıyor, kimi koşu bandında yanarak spor yapıyor. Bir başkası Miron’un Disk Atan Adam ( Discobolus) heykelinin ateşini ölçüyor kimi de kedili yoga videolarından alışkın olduğumuz pozlarla antrenmana başlayıp bir çiçeğe dönüşüyor.

Nicolas Lichtle’ın çalışmalarını internet sitesi, Behance profili, Twitter’ı ve Vimeo kanalı üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Vimeo