Otomobille ulaşım, hava kirliliğinin baş aktörlerinden biri olarak görülse de Goodyear yeni konsept tasarımıyla bu bakış açısını değiştirme yolunda adımlar atıyor. Oxygene adlı bu yeni lastik tasarımı, canlı yosun dokusuyla donatılmış ve seyahatleriniz sırasında soluduğunuz havanın kalitesini artırmayı hedefliyor. Lastiğin özellikleri bu kadarla da bitmiyor. Geri dönüştürülmüş lastikler kullanılarak 3B baskıyla el edilmiş ve yayaların güvenliğini sağlayacak teknolojiyle donatılmış.
Oxygene fotosentezle havayı temizliyor
Lastiğin yan duvarında, lastik sırtından geçen nemi emen yosunlar bulunuyor. Yosun karbondioksiti içeri çekiyor ve dışarı oksijen salıyor. Bu fotosentez sayesinde açığa çıkan enerji de lastiklerdeki ışıklandırmalar için güç kaynağı işlevi görüyor ve lastik görünür hale geliyor. Böylece yayalar aracın hareket edip etmediğini ya da ne tarafa döndüğünü net bir şekilde görebiliyorlar.
Lastik, geri dönüştürülmüş lastik tozundan 3B baskı kullanılarak yapılmış. Goodyear’a göre Oxygene ABD’de her yıl 300 milyondan fazla lastiğin çöpe gitmesiyle oluşan çevresel zararın azaltılması için sürdürülebilir bir çözüm olabilir.
Sürücüsüz araçlara uyumlu ışık hızında bağlantıyla donatılmış
Oxygene, gelecekte otonom araçlarda geçerli olabilecek yerleşik bir bağlantı sistemiyle donatılmış. Lastik, görünür ışık iletişim sistemi olan LiFi’yi (yüksek hızı nedeniyle gelecekte WiFi’nin yerini alacağı öngörülüyor) kullanıyor ve ışık hızında yüksek kapasiteli mobil bağlantı kurabiliyor. LiFi, lastiğin Nesnelerin İnterneti‘ne bağlanmasını sağlıyor. Böylece lastik, araçtan taşıtlara ve araçtan-altyapıya veri alışverişine imkan tanıyan akıllı mobilite yönetim sistemlerine uyumlu hale geliyor.
Bu yılki Cenevre Uluslararası Otomobil Fuarı’nda sergilenen tasarım, henüz konsept aşamasında belki ama bu konsept üzerine tartışma başlatılması da ürünün geliştirilip hayatlarımıza girmesi yolunda atılmış önemli bir adım olsa gerek.
Görsel: YouTube