Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İşiniz Bitince Yiyebileceğiniz Pipet

İşiniz Bitince Yiyebileceğiniz Pipet

Plastik atık miktarını azaltmayı ve geri dönüşüm sistemlerinin yakalayamadığı pipetlere bir alternatif olmayı amaçlayan Lolistraw, deniz yosunundan üretilen tamamen doğal ve yenebilir bir pipet.

Deniz kirliliği, dünyamız açısından giderek daha ciddi bir hale gelen bir tehlike. Araştırmalara göre günde 8 milyon ton plastik denizlere gidiyor ve 2050 yılında denizlerde balıktan çok plastik olacağını öngörülüyor. Bu konuyla ilgili sürdürülebilir çözümler arayanlar yok değil; hatta pek çok büyük marka ambalajlarında yenilik yapmaya gidiyor. Bunların yanı sıra farklı ve çözünebilir malzemeler kullanan akıllıca ürünler de görüyoruz. Dünyanın ilk yenebilen pipeti Lolistraw da bunlardan biri.

Kickstarter üzerindeki kampanyası geçtiğimiz günlerde başarıyla fonlanan Lolistraw, daha önce yenilebilir bardaklarıyla büyük beğeni toplayan, iki genç endüstriyel tasarımcı tarafından kurulan Loliware adlı şirketin bir ürünü. Lolistraw, sadece ABD’de her gün çöpe giden 500 milyon plastik pipet için çevre dostu bir alternatif olmayı hedefleyen bir ürün. Bu anlamda basit ve akıllıca bir çözüm sunuyor.

Deniz Yosunundan Üretiliyor, Plastik İçermiyor

Lolistraw, üretiminde patent bekleyen, deniz yosunu tabanlı bir malzeme kullanıyor. Hiçbir şekilde plastik içermiyor, karada ve denizde tamamen çözünebilir, GDO barındırmıyor. Yani doğal ve tertemiz bir malzeme.  Deniz yosunu, sürdürülebilir ve yenilenebilir bir kaynak. Dolayısıyla; plastiğe alternatif olarak kullanılan ve çoğu GDO içeren mısır gibi maddelerin aksine kara kaynağı gerektirmiyor, su harcamıyor. Ayrıca karbondioksit emilimi yaptığından çevre için yarar  sağlıyor.

Yiyecek maddelerinin çevrede çözünebildiği sürede çözünebilen Lolistraw, 3 farklı yolla kullanılabiliyor: Kompost işlemiyle bitki yakıtı olarak. Anaerobik sindirim yoluyla makine yakıtı olarak. Ve yeme yoluyla insan yakıtı olarak. Bu sayede de çok ince olduklarından geri dönüşüm sistemlerinin yakalayamadığı plastik pipet miktarını azaltarak dünya için fayda sağlamayı hedefliyor. Özellikle pipet kullanımın yüksek olduğu stadyumlar, fast-food restoranları ve kafelere girerek buralarda plastik pipet için bir alternatif olmayı amaçlıyor.

pipet_lolistraw_bigumigu

Farklı Renk ve Tatlarda Geliyor

Lolistraw, dışarıdan bakıldığında sıradan bir pipetten farksız, görünümü de işlevi de bir pipet gibi. Tek farkı, işiniz bittiğinde yiyebiliyor olmanız. Bunun dışında raf ömrü 24 ay, içecek içindeyse 24 saat kalabiliyor. Farklı aromalar sunan farklı renkleri var. Bunları siz istediğiniz gibi seçebiliyorsunuz. Üstelik vitamin ve mineral içeren besinlerle zenginleştirilmeleri de mümkün.

Lolistraw, “Bu nasıl daha önce düşünülmemiş” dedirtecek kadar basit ve akıllıca bir fikir. Yaygınlaşması ile pipet kaynaklı plastik atıkların azaltılmasında önemli bir rol oynayabilecek, sağlam bir potansiyele sahip bir ürün.

 

pipet_lolistraw_bigumigu

pipet_lolistraw_bigumigu pipet_lolistraw_bigumigu

 

Görsel: Kickstarter