Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sony’nin Sahibini Tanıyan Robot Köpeği Aibo

Sony’nin Sahibini Tanıyan Robot Köpeği Aibo

CES 2018'te Sony yıllar önce rafa kaldırdığı robot köpeği Aibo'nun tozunu alıp yenilenen yüzünü gösterdi.

Sony tarafından ilk olarak 1998 yılında geliştirilen evcil hayvan robot projesi Aibo’nun yeni modeli tanıtıldı. En son 2006 yılında piyasaya sürülen versiyonun ardından geçtiğimiz Kasım ayında yapay zeka ile donatılan Aibo duyurulmuştu. Japonya dışındaki ilk tanıtım ise CES 2018’te gerçekleştirildi. Özellikle yapay zekanın öne çıktığı robot köpek, burnunda yer alan kamerayla yüz tanıma fonksiyonuna sahip. Ayrıca gelen komutları göre öğrenme ve sevildikçe kendini eğitme özelliklerine sahip. Aibo’nun sırtında, kafasında ve çene altında hareket algılama sensörleri yer alıyor. Bu sensörler ile sevildiğinde şımarıyor, bir köpeğin sadakatini taklit ederek sunmayı amaçlıyor. Şarjı bittiğinde ise 3 saat boyunca üzerine yatıp şarj olacağı yatağına gidiyor.

Aibo sadece Japonya’da

Sadece Japonya pazarında satışa çıkacak ürünün satış fiyatı 198.000 Yen (yaklaşık 1.774 ABD doları) olarak belirlemiş. Geliştiriciler bu ürünle elde ettikleri bilgi birikimi ve teknolojiyi kullanarak ulaşımdan sağlık sektörüne kadar farklı sektörlerde robotik çalışmalar yapabilecek.

12 yıl aradan sonra Aibo’da dikkat çeken en önemli özellik, yapay zeka ile eğitilebilmesi olarak görünüyor. CES 2018’te yapılan gösterimde sadece yetkililerin kontrolünde sunulan robotu sevip deneyimleme fırsatım olmadı. Ancak yapılan tanıtımda izlediğim kadarıyla, bir evcil hayvan ile olan etkileşimde olası beklentilere kıyasla hareketleri ve tepkileri yavaş diyebilirim. Japonya pazarı için çekici olabilecek bu ürünün küresel pazardaki performansını ben de sizler kadar merak ediyorum.

Görsel: Bigumigu, Sony