Sürekli ve düzenli olarak aldığımız ürünler var. Hatta çoğunlukla aynı markanın aynı büyüklükteki ürünlerini alıyoruz bu durumlarda. Örneği de çok; çamaşır ve bulaşık deterjanı, tuvalet kağıdı, salata malzemesi sebzeler, pizza, kişisel bakım ürünleri ve hatta kedi, köpek maması. Bu rutin de e-ticarette ürünü favorilere, sık kullanılanlara eklemek gibi yenilikler sağlıyor. Ancak bu işlem daha ileriye gidemez mi? Daha da basitleştirilemez mi? Nesnelerin interneti kavramının yükseldiği ve sıradan objeleri de internete bağlanabilen, konuşabilen cihazlara dönüştürdüğümüz 2014 ve 2015 yıllarında bu soruya Amazon Dash Button yanıt verdi.
2015’te tanıtılan Amazon Dash Button, aynı içerikle tekrar siparişlerin fiziksel bir düğmeye basarak gerçekleşmesini sağlıyor. Bu tip siparişlerde kart bilgileri ve adres bilgileri gibi sepetin içeriği de sabit olduğu için ilave bir insan dokunuşuna ihtiyaç kalmıyor. Amazon Dash Button teknolojisi günümüzde akla gelen hemen her ürün grubuna uyarlanmış durumda, hatta aynı yıl Domino’s Pizza da bu trendi görüp tek tuşla pizza siparişi hizmeti vermeye başlamıştı. CES 2016’da Whirpool yeni çamaşır ve bulaşık makinelerinin bu servise entegre çalışacağını açıklamıştı.
Vestel ve P&G’den Kolay Gelsin
4 Ocak’ta yayınlanan basın bülteniyle Vestel, P&G ile iş birliği yaptığını ve tek tuşla deterjan siparişi uygulamasına hayat verdiğini açıkladı. 2018’de 10 kg kapasiteli çamaşır makinesi satın alanların faydalanabileceği uygulamanın kurulumunu Vestel yetkili servisleri yapacak. Makine üzerine bir düğme, akıllı telefona bir uygulama ve hesap bilgileri sonrasında süreç tamamlanıyor. P&G’nin markalarından olan Ariel ile sunulacak hizmetin ikinci ayağında ise makinelerin deterjanı otomatik olarak algılayıp kendi kendine sipariş vermesi planlanıyor. Bu teknoloji de otomatik dozaj sistemli, yani deterjan miktarını algılayabilen Vestel çamaşır sistemlerinde kullanılabilecek.
Arçelik ve Unilever’den Tek Tuş
Yine 4 Ocak’ta yayınlanan basın bülteniyle Arçelik de Unilever ile iş birliği yaparak bu uygulamayı ürünlerine taşıdı. Unilever’in markalarından Omo ile çalışacak olan Arçelik, Tek Tuş teknolojisinin yerleşmesi için Temmuz 2017’den bu yana 1.000’in üzerinde kurulum gerçekleştirmiş. Arçelik ve Beko marka çamaşır makinelerde kullanılabilen Tek Tuş, markanın uzmanları tarafından yapılan kurulumla düğme makinelere, uygulama akıllı telefona yerleştiriliyor. Kullanıcıya da gerektiği anda düğmeye basmak kalıyor. Arçelik’in bu uygulaması ilk etapta İstanbul, İzmir, Antalya, Denizli, Adana, Ankara, Gaziantep şehirlerinde hayata geçmiş.
Her iki markanın da bu adımı atması kullanıcı deneyimini iyileştiren teknoloji özümsememiş adına olumlu adımlar. Perakende alanında Amazon gibi hem teknoloji üreten hem de satış yapan bir aktörün Türkiye’de bulunmaması, tek tuşla siparişin çamaşır makinesi üreticileri ve deterjan markalarının ortaklığıyla mümkün oluyor. Prime Video gibi servisleriyle yavaş yavaş Türkiye’ye el sallayan Amazon, bu pazara tamamen açılırsa hem markalardan hem de teknoloji devlerinden daha rekabetçi adımlar görebiliriz.
Görsel: Basın bülteni