Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Klonların İstilası – Made in PRC

Klonların İstilası – Made in PRC


Büyüdüler… Hem de çok.

Çin elektronik sektöründe her geçen gün giderek büyüyor. Her ne kadar “kalitesiz” mallar olarak tanınsalar da dış pazarlarda çin mallarına inanılmaz bir talep var. “Kopyacı” olarak tanınan Çinliler, bu ünvandan “utanmak” yerine gün geçtikçe daha da “gurur duyar” hale geldiler. Çünkü, iPhone dahil, piyasaya hangi ürün çıkarsa çıksın 1-2 gün içerisinde klonunu piyasaya sürüyorlar. Bu hızlarındaki en büyük etken tabi ki, lider üreticilerin çoğunun Çinde üretim gerçekleştirmesi. Yani Çinliler, ürünün özelliklerini, kalıplarını ve diğer teknik gereksinimlerini çok uzaklarda aramıyorlar.

Tabi yaptıkları sadece “klonlamak” ile kalmıyor. Bunun yanında varolan sistemleri biraz daha ileriye götürüyorlar. Son “3 sim kartlı telefon” bunun bir örneği. ( Cihazda aynı zamanda WiFi, HSDPA, GPS de mevcut ) General Mobile, NG, Raks gibi firmaların piyasaya daha yeni giriş yapmış DualSim modellerinin yanında, Çinlilerin 3 sim kartlı modeli pazarlarda yoğun taleple karşılandı.

Klon cep telefonu piyasasında CECT, Suny Ericssom, NOKLA gibi markalarla yer alan Çinliler, dünya lideri üreticilerin modellerinin klonlarının yanında, gerçek modelden farklı tasarımlara sahip modeller de üretiyorlar. Uluslar arası yasaların tüm boşluklarını sonuna kadar kullanan Çinliler, ürettikleri klonların satışlarında gösterdikleri başarıları “haliyle” yazılım güncellemelerinde gösteremiyorlar. Bunun temelde 2 sebebi var : Birincisi, ürün seçeneklerini neredeyse her hafta onlarca yeni modelle doldurarak genişletmeyi seçmeleri, İkincisi ise, üretim kısmı üzerinde durmak istemeleri. Yani Çinliler, “geri dönüş” konularına pek bulaşmak istemiyorlar. Temel uğraşları “klon” olan bir ulusun, klonlayarak geliştirme maliyetlerinden kaçmalarının yanında bir “geri dönüş” hareketine girişmeleri tabi ki de kaçınılmazdı.

Üretim maliyetlerinin düşüklüğü, işgücünün haddinden fazla büyüklüğü ve devlet teşviklerinin genişliği ile üretim merkezi haline gelen Çin, gelecek dönemlerde de her ne kadar “olumsuz” yorumlar olsa da bu yerini korumaya devam edeceği görülüyor.

Çindeki cep telefonu sektörünün ne kadar büyüdüğünü görmeniz için :
http://www.m8cool.com/mobile/hotmobile.aspx


3 Sim kartlı telefon görselleri: