Cinsiyetçilik çözülemeyecek kadar büyük bir sorunmuş gibi algılanıyor ancak belki de öyle değildir. Küçük bir bakış açısı farkının büyük sonuçlar getireceği durumlardan sadece biri, cinsiyetçilik. Ayrımcılığın her türlüsüne sayısız kez şahit oluyoruz, ancak cinsiyeti hedef alan kodların bazen farkına varamıyoruz. Kimi zaman bir söylemde kimi zaman da çeşitli formlarda karşımıza çıkan cinsiyet eşitsizliği, her gün binbir yüzüyle hayatımıza dokunuyor.
Konuşmasına bir optik illüzyon örneğiyle başlayan Iris Bohnet, her şeyi görmek istediğimiz gibi gördüğümüz mesajını verdi. Dünyanın da optik bir illüzyondan ibaret olduğunu söyleyen akademisyen, insanları kategorize etmeye eğilimli olduğumuzu hatırlattı. Erkeklerin iş adamlığına, kadınlarınsa en fazla anasınıfı öğretmenliğine layık görüldüğü bir çağda, Bohnet söylediklerinde haksız da sayılmaz.
Cinsiyetçi kodların bolca görüldüğü bir meslek olan akademisyenliği seçen Iris Bohnet, Harvard’daki Kennedy binasının duvarlarında hiç kadın rol model yer almadığını fark etmiş. Kadın rol modellerin olmadığı bir ortamda kız öğrencilerin kendilerine pek güvenmediklerini söylesek şaşırmazdınız değil mi? Nitekim Bohnet de bu konuyla ilgili bir araştırma yapmış ve kız öğrencilerin çoktan seçmeli testlerde şansını deneyip herhangi bir şık işaretleme noktasında erkek öğrencilerden daha az cesur davrandıkları sonucuna ulaşmış.
What are the differences between men and women leaders? "Less than you think!" – Iris Bohnet on implicit bias at #SXSW #WhatWorks #diversity
— Lauren Neal (@LaurenNealPhD) March 16, 2016
Reklam tasarımlarında da cinsiyetçi kodların ne derece baskın olduğundan bahseden başarılı akademisyen, Coca Cola’nın Diet ve Zero karşılaştırmasını yaptı. Karşılaştırmaya göre diyetin erkeklere göre bir şey olmadığını düşünen marka Zero’yu üretmek zorunda kalmıştı.
Konuşmasının sonunda cinsiyet eşitliğiyle ilgili çalışmaların yer aldığı bir portaldan da söz eden Iris Bohnet, bu araştırmalardan bir örnek de paylaştı. Araştırma sonucuna göre, kız çocuğu olan hakimler cinsiyet ayrımcılığı hatasına daha az düşüyorlardı.
Görsel; SXSW