Amerikalı sanatçı Leslie Nichols’ın hazırladığı portrelerin en büyük özelliğini biraz yakından bakınca daha iyi anlıyorsunuz. İlk anda kara kalemi andıran, ince detayları ve gölgeleriyle oldukça gerçekçi görünen insan portrelerinin ana malzemeleri mürekkep ve bir daktilo.
Daktilo tuşlarını kalem olarak kullanma fikri, Nichols’a bir daktilo hediye edilmesiyle ortaya çıkmış. Daktiloyla yazı yazmak yerine portreler yaratmaya başlayan Nichols sonunda “Textual Portraits” (Metinsel Portreler) isimli seriyi yaratmış.
Daktilo vuruşlarıyla yaratılan harflerin ortaya çıkardığı portrelerin bir önemli özelliği de resmi oluşturan metinlerin rastgele seçilmemiş olması. Daktilo, geçmişin sekreterlerinin anahtar aracı olarak burada önemli bir simgesel figür. Eserlerdeki metinlerin kadın hakları konusunda geçmişte kaleme alınmış kilit yasalar, makaleler, mektuplar olduğu düşünülürse portre koleksiyonu, Amerikan kadının geçmişinin ve sosyal mirasının görselleştirilmiş bir yorumu.
Daha önce, illüstrasyonlarının bir kısmını daktiloyla tamamlayan Sanatçı Pablo Gamboa Santos’un Qwerty isimli projesinden bahsetmiştik, sanatçının çalışmalarına buradan tekrar göz atabilirsiniz. Keira Rathbone’un daktilo tuşlarıyla yarattığı portreleri hatırlamak isteyenler için de haberini şuraya koyuyorum.
Nichols‘un dakliloyla hazırladığı diğer serilerine ise şuradan ulaşabilirsiniz.
Alice Paul’ün 1923’te yazdığı “Eşit Haklar Yasası” ile oluşturulmuş Kaitlin isimli bir öğrencinin portresi.
Lindsay Oesterritter’in, Harriet Taylor Mill’in 1851’de yazdığı “Kadınların Oy Verme Hakkı”ndan alıntılarla hazırlanan portresi.
Sanatçı Siobhan Liddell’ın, 1837’de Sarah Grimké tarafından yazılan “Cinsiyetlerin Eşitliğine Mektuplar”ın metinleriyle hazırlanan portresi.
Yazar Nadine Pinede’nin portresini oluşturan metinler, Zora Neale Hurston’ın 1937’de yayımlanan “Gözleri Tanrıyı İzliyordu”dan alınmış.
Sanatçı Kathleen Swift’in portresi, Elizabeth Cady Stanton’ın 1892’de yazdığı “Kendi Olmanın Yalnızlığı”nın metinleriyle hazırlanmış.
Sanatçı Neli Ouzounouva’nın portresini oluşturan metinler, Gloria Anzaldúa’nın 1987’de yazdığı “Yeni bir Bilince Doğru”dan alınmış.
Görsel; leslienicholsart