Frankfurt Otomobil Fuarı’nda Michelin bir değil tam 3 lansman birden yaptı. CrossClimate gibi devrim yaratan bir ürünü sektöre kazandırdıktan sonra hız kesmeyen Michelin’in yeniliklerini ve lastik dünyasının geleceğini markanın binek araçlar ürün grubundan sorumlu direktörü Thierry Chiche ile konuştuk.
Kış lastiği özelliği -ve sertifikasyonu- taşıyan eksiksiz bir yaz lastiği olan CrossClimate’i küresel lansmanında deneyimleyip Bigumigu’da tanıtmıştık. Mayıs ayından itibaren satışa çıkan bu lastiğe ilgi büyük olmuş. Daha bir yıl dolmadan 1 milyondan fazla CrossClimate lastik satılmış. Mösyö Chiche’in söylediğine göre Avrupa’da otomobil kullanıcılarının 3’te 2’si kışın lastik değiştirmiyor. Bu durum çok ciddi sayıda sürücüyü yılda birkaç kez de olsa çok tehlikeli hava şartlarıyla karşı karşıya savunmasız bırakabiliyor. CrossClimate, bir kere takıp sonra değiştirmeye gerek olmayan bir lastik olduğundan kış şartlarında önlem alması gereken çoğu kentlinin de hayatını kolaylaştıracak.
Sohbetimizin bu noktasında Chiche bu lastiğin geliştirilmesi aşamasının arkasında yatan yaklaşımdan bahsetti. Michelin herkes için tek lastik döneminin bittiğini, bundan sonra herkese göre ayrı bir lastik dönemine geçeceğimizi düşünüyor. Her sürücünün ihtiyacı farklı ve buna göre ürün geliştirmek de lastik üreticilerinin görevi.
Michelin’in Avrupa’da bir yıldan uzun bir süredir 3 bin otomobilin tüm hareketini anlık olarak takip ettiğini biliyor muydunuz? Araçların hangi saatte, hangi hava koşullarında nereden nereye gittikleri, hızları, frenlemeleri… Tüm bu büyük veri gerçek zamanlı olarak Michelin tarafından sürekli olarak takip ediliyor ve inceleniyor. Lastik ihtiyacı konusunda sürücülerle görüşme yapmak yeterli değil diyor Chiche, “çünkü sürücü neye ihtiyacı olduğunu tanımlayamayabilir”. Bu gerçek zamanlı veri sayesinde Avrupalı sürücülerin otomobil ve dolayısıyla lastik kullanımları konusunda çok büyük bir araştırma yapılabilmiş.
Michelin’in Frankfurt’ta tanıttığı yeni performans ürünü Michelin Pilot Sport 4 de bu araştırmaların sonucunda geliştirilmiş. Pilot Sport 4’ün hayata geçmesinde markanın motor sporları deneyimlerinin de katkısı var elbette. Bu lastikte Michelin, Dynamic Response adlı bir teknolojiyi kullanıyor. Bu teknoloji, lastiğin çevresinde kullanılan ve lastiğin stabilitesini sağlayan hammadenin daha önce kullanılmayan yeni ve çok dayanıklı malzemelerle güçlenmesiyle ortaya çıkmış. Bu sayede Michelin Pilot Sport 4 yüksek hızlarda daha kesin bir kontrol sağlıyor. Lastiğin hamurunda da yeni kullanılan malzemeler, su tahliyesi ve ıslak zeminde frenlemede çok başarılı sonuçlar ortaya çıkarmış.
Michelin’in tek lastik tedarikçisi olduğu FIA Formula-E serisinde ıslak ve kuru zemin için aynı lastiğin kullanılması herhalde Pilot Sport 4’e giden yolda önemli bir aşama oldu.
Konu motor sporlarına gelince Michelin’in Formula 1’e dönüp dönmeyeceğini de sordum elbette. Thierry Chiche bu konuda FIA’ya sundukları teklifi hatırlatarak ilgilerinin sürdüğünü ve tekliflerinin arkasında olduklarını söyledi.
Frankfurt’ta tanıtılan diğer yeni Michelin lastiği de Pilot Sport 3 – Michelin Acoustic Technology oldu. Bu lastik yüksek performans ve lüksü bir arada isteyen özel bir kullanıcı kitlesini hedefliyor. Standart performans lastiklerine göre %20 daha sessiz olan ürün, Mercedes AMG S Class sedan ve coupé modellerinde kullanılacak. Michelin’in her ihtiyaca yönelik ürün geliştirme prensibine çok iyi bir örnek olan bu lastikte lastik yanağında bir akustik damgası yer alacak.