Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Michelin’den Kış Lastiği Performanslı Yaz Lastiği: CrossClimate

Michelin’den Kış Lastiği Performanslı Yaz Lastiği: CrossClimate

Michelin'in yeni yaz lastiği, kış lastiği sertifikası almayı başarmış devrim yaratan bir ürün.

Michelin, bu hafta öncelikli olarak Avrupa pazarına yönelik çok önemli yeni bir lastik tanıttı. Bigumigu’yu temsilen ben de bu iddialı lastiğin lansmanında Fransa’daydım.

CrossClimate adlı bu yeni lastiğin hem yaz, hem de kış mevsiminde üstün performans gösteren bir lastik olduğunu söylersem birçoğunuzun aklına doğal olarak dört mevsim lastikleri gelecektir. Dört mevsim lastikleri kuru zeminde, yağışta ve karda ortalama bir performans gösterebilmek için bu alanların hepsinde de performansından bir miktar ödün vermek zorunda olan ürünler. Yaz lastikleri ve kış lastiklerini birbirinden ayıran en önemli özellik hamur karışımı ve lastiğin deseni. Dört mevsim lastikleri bunları ortalayarak geliştiriliyor. CrossClimate ise tüm alanlarda yüksek performans gösterebilen bir lastik. Kuru zemin fren performansı bir yaz lastiği gibi, yağmurda yol tutuşu bir dört mevsim lastiği gibi ve karda da kış lastiği performansını yakalayabiliyor.


Görsel: Michelin

Michelin yetkililerinin açıkladığı rakamlara göre Avrupa’nın tamamında sürücülerin %65’i tüm yılı araçlarında yaz lastiği takılı olarak geçiriyor. Kışın kış lastiğine geçmenin tüketici için büyük zorlukları var. Yeni lastik maliyetinin yanında; araçtan çıkan lastiklerin saklanması, serviste sıra beklemek gibi külfetler de tüketici için kış lastiği kullanımında bariyer yaratıyor. Tabii bir önemli sorun da şu; İstanbul gibi yılda 4-5 gün yoğun kar yağan şehirlerde kış lastiğine geçmek kimi zaman gereksiz olarak görülebiliyor.

CrossClimate bu alanda kış lastiğine ihtiyaç duymadığını düşünen tüketiciye yönelik olarak konumlandırıyor kendini. Lastik sessizliği, kuru zeminde yol tutuşuyla standart bir yaz lastiğinin performansından aşağı kalmıyor, bunun yanında kış lastiklerine verilen sertifikasyona da sahip. Yani soğuk havada yol tutuşunu kaybetmeyen özel bir hamuru ve kar tahliyesine uygun desenleri var.


Görsel: Michelin

Michelin CrossClimate’i hem Fransa’nın dağ yollarında, hem de özel parkurlarda denedim. Kuru zeminde gerçekten güven veren bir yapısı var. Kış lastiklerine özgü o ufak gürültücü karakter de CrossClimate’te yok. Dağ sürüşünün sonunda aracı park ederken karda da yola gayet iyi tutunduğunu gözlemleme şansım oldu.

Test parkurunda ise sert fren, ıslak zeminde viraj alma ve karlı bir eğime tırmanma konularını denedim. Bu alanlarda CrossClimate’i yaz lastikleri ile karşılaştırdım ve kuru zemin fren performansının -özellikle kış lastiklerine göre- çok iyi olduğunu gördüm. Karda tırmanışta zaten yaz lastiğine göre açık ara daha iyi olan CrossClimate, ıslak zemin tutuşunda da yaz lastiğine göre daha iyi olduğunu hem veriyle, hem de sürücüye verdiği geribildirimle hissettiriyor.


Görsel: Michelin

Michelin bu lastiği çok yüksek performans ihtiyacı ve yoğun kar şartlarında kullanan tüketiciler dışında neredeyse tüm kullanıcılar için uygun bir lastik olarak konumlandırmış. Ürün piyasaya çıktığında hedeflendiği gibi yüksek olmayan bir fiyata da sahip olursa, birçok sürücü için tercih edilecek tek lastik olabilir.


Görsel: Bigumigu

Manşet görseli: Michelin