Soma’daki Yırca Köyü’nde bulunan yerel halkın temel geçim kaynağı bölgenin hakim bitki örtüsü olan zeytin ağaçlarına dayanıyordu. 6.000’den fazla zeytin ağacı, Soma’ya yapılacak olan kömürlü termik santral için kesildi ve köy halkının yaşam koşulları değişti. Köy kadınlarına geçim kaynağı olarak termik santral atıklarındaki kömürleri toplayarak satmak kalmış.
Yırca Köyünün kadınları bir araya gelerek farklı çözüm üretmeye, daha farklı bir iş ile hayatlarını tayin etmeye karar vermiş. Hep birlikte, el ele vererek sabun üretip satmaya başlamışlar. “‘Kömürün İsi, Sabunun Misine” diyerek tüm gelir modelini değiştiren köy kadınları sabun tasarlayıp satmaya başlamış.
Bu noktada teknolojiyi kullanarak sosyal fayda üretme amacıyla yola çıkan Sosyal Atölye devreye giriyor ve Yırca Köyünde kadınların üretimine değer katmasını sağlıyor. Köylülerin lazer kesiciyle ürettikleri kalıpları kullanırken zorlandığını ve aldıkları siparişleri karşılayamadıklarını fark eden Sosyal Atölye, daha iyi kalıplar için 3B baskı teknolojisini Yırca Köyüne getirmiş. Geniş tasarlama alanı sunan 3B yazıcılarla hazırlanan kalıpları kullanarak sabun siparişlerinin kalitesi ve niceliği artarak köylülerin yarattığı değerin artması sağlanmış.
Sosyal Atölye’nin gelecek projelerini ve ürettiklerini Facebook sayfası üzerinden takip edebilirsiniz.
Görsel; Sosyal Atölye