Social@Ogilvy’nin hazırladığı infografikler, pazarlamacı ve reklamcılara farklı video platformlarının nasıl çalıştığını daha iyi anlayıp, platformları nasıl daha verimli kullanabilecekleri konusunda fikir veriyor.
Social@Ogilvy ve Tubular labs’in araştırmalarına dayanan infografiklerde, video paylaşım platformlarının her birinin nasıl çalıştığı basit bir dille anlatılıyor. Cannes Lions 2015’te ilk duyurusu yapılan infografikler, çok platformlu video kampanyalarında pazarlamacı ve reklamcıların dikkate alması gereken bilgiler içeriyor.
Yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen temel bulgular ve hazırlanan infografikler:
- Markaların karma bir strateji benimsemesi gerekiyor. Video platformları birbirinden farklı ve farklı hikaye anlatım tekniklerine ihtiyaç duyuyorlar.
- Tüm video stratejilerine uyan tek bir platform yok; markaların her bir platformun kendine has özelliklerini anlayıp, ona göre planlama yapmaları gerekiyor.
- Markaların; hedef kitleleri, video uzunlukları, konu başlıkları, tarzları konusunda açık ve net bir şekilde karar vermeleri gerekiyor. Saman alevi gibi tek atımlık vurucu bir kampanya mı, yoksa mangal kömürü közü gibi daha az harlı ama etkili bir kampanya mı hedefleniyor, kararı önceden verilmeli.
Son aya göre bakıldığında:
- Youtube’daki müzik ve eğlence temalı kanallar 126 milyon izlenme rakamıyla, en çok izlenen kanalların yarısından fazlasını oluşturuyor.
- Başka ağlardaki popüler videoların Facebook’a yeniden yüklenmesiyle oluşturulan içerik son 30 günde Facebook video içeriğinin %72.5’ini içeriyor. (72m Görüntülenme)
- Son 90 günde en çok görüntülenen 22 Instagram videosu Justin Bieber gibi ünlüler tarafından paylaşılan videolardan oluşuyor. (3.5m görüntülenme)
- Vine cephesinde görüntülenme işi hemen hemen tamamen Logan Paul gibi Vine fenomenleri tarafından sürükleniyor.
Araştırmalar, platformların her biri için spesifik stratejiler olduğunu göstermiş:
Facebook: Videolar, sessiz bir şekilde ve otomatik olarak çalışmaya başlıyor, bu sebeple ilk sahnenin izleyici yakalayacak kadar parlak ve merak uyandırıcı olması gerekiyor. Facebook, birçok farklı platforma yayılacak bir kampanyayı başlatmak veya kısa kampanyalar için tek video platformu olmak için ideal.
Youtube: Bu platform için kanaat önderlerinin kullanılması elzem. Kanaat önderlerinin paylaşımı üzerinden yayılan videoların tekrar izlenme oranları ve video kanalının takip oranı çok daha yüksek.
Instagram: Yüksek kalite içerikleriyle biliniyor, bu da Instagram’da daha seçkin videolarla varlık gösterilebildiği anlamına geliyor.
Konuyla ilgili Ogilvy&Mather’in dünya genelindeki editoryal yönetmeni Jeremy Katz’ın kısa açıklamasına yer verecek olursak: “Youtube ve Facebook yüksek sayıda görüntülenme sağlayabilirler, ancak ikisinin de milyonlarca görüntülenmeyi elde ederken izledikleri yollar farklı. Şaşırtıcı bir şekilde; Youtube daha yavaş büyüyen, yüksek kalite izleyiciliğe sahip. Bu yeni araştırma açıkça gösteriyor ki; tek bir videoyla tüm platformlarda başarı yaklamak mümkün değil. Videoları çeşitlendirip, her platforma uygun hale getirmek gerekli.”
Görsel; social.ogilvy