Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yunanistan’dan Ev Yemeği Alışverişi İçin Paylaşım Ekonomisi Uygulaması Cookisto

Yunanistan’dan Ev Yemeği Alışverişi İçin Paylaşım Ekonomisi Uygulaması Cookisto

Yunanistan'da ev yemeğini paket olarak gerçek bir evden ve hazırlayanından alabileceğiniz bir internet sitesi var.

New York’ta ve Londra’da kullanımda olan, Bigu’da çok severek yer verdiğimiz, paylaşım ekonomisi dosyası açıldığı anda örnek verdiğimiz, Bigu’da haber yapmamızdan aylar sonra SXSW’te yükselen trendler arasında gösterildiğini izlediğimiz Melba burada. Melba bir sosyal davet uygulamasıydı, evinde yemek yapan kişi, tanımadığı insanları ağırlayabiliyor, kişi başı da talep ettiği ücreti alıyordu.

Şimdi de Yunanistan’dan bir uygulama karşımızda; Cookisto.
Ev yemeği, en azından sağlıklı yemek yemek herkesin tercihidir ama çok az insan gün içindeki koşuşturma arasında bu konuda dikkat gösterebiliyor. Rastgele yenen sağlıksız yemekler sadece pişmanlık sebebi, ama onların sebebi de içinde olduğumuz acele. Cookisto uygulamasında yemek yapmayı ve paylaşmayı sevenlere ‘home cooks’, sağlıklı yemek isteyip de kendi yapmayı beceremeyen ya da vakti olmayanlara ‘foodies’ deniyor. Daha sonra da bu iki insan tipi arasındaki alışverişin sistemi kuruluyor.
İlk önce yakınınızdaki yerleri listeliyor size uygulama, daha sonra siz istediğinizi seçiyorsunuz, hazırlayan kişiyle iletişime geçip saat kaçta alacağınızı ayarlıyorsunuz, son olarak da o kişi ve yemekle ilgili dilerseniz yorumunuzu bırakıyorsunuz.
Şimdiye kadar 18.000 kişiye ulaşmış bu uygulama ve 1300 kayıtlı yemeği var. İngiltere’ye de sıçramak üzere. Cookisto içinde istediğiniz yemek türünü arayabiliyorsunuz elbette.
Cookisto’nun Melba’dan farkı sosyallleşme biçimi. Cookisto cooking is social diyor ama Melba sosyalleşmeyi birkaç adım öteye taşıyarak evde yemek masası hazırlanan bir sistem yaratıyor. Cookisto’da ise Yemek Sepeti’nden söylüyor gibi yemek söyleyip paketi alabilirsiniz. Zaten size yakın yerleri seçtiğiniz için bunda bir problem yok. Uygulama güvenlik için evinizde buluşmayın, ortak bir nokta bulun diye belirtiyor.