Airbnb nasıl emlak piyasasına alternatif bir model getirerek tüm işleri değiştirdi? İşte Melba da bu yolda.
Melba İngiltere’de başlayıp, New York’ta henüz lansman etkinliğini gerçekleştirmiş bir girişim. Sosyal ziyafet sitesinde ücreti karşılığında evde yemek daveti oluşturabiliyorsunuz ya da açılmış davetlerin fiyatlarına, menüsüne, yerine, saatine bakarak herhangi bir tanesine katılabiliyorsunuz; yani dışarı yemeğe gitmekle aynı mantıkta fakat gittiğiniz yer bir ev. Ev/mekan sahibi kişi yemekleri hazırlıyor ve kişi başı ortalama bir hesap çıkarıyor yemek için. Melba kurucu ortağı Santiago Tenorio yemek için restauranta gitmektense kişilerin evlerine gitmenin daha avantajlı olduğunu, ve organize eden kişinin yaratıcılığının hiçbir sınırı olmadığını söylüyor.
İnsanlar davetlerinin detaylarını, fotoğraflarını paylaşıyor. Kaç kişinin davetten yer satın aldığını ve kaç kişilik kapasitesi kaldığını görebiliyorsunuz. Yemeğin nelerden oluştuğuna bakabiliyorsunuz. Facebook etkinlik sayfasının hemen hemen tüm özelliklerine sahip bir ‘davet’in sayfası.
Tenorio yemeğin insanlar arasında sosyal bir ağ olduğunu ve insanları bağladığını düşünüyor, sen bir de bizim kültüre gel Tenorio. Bu arada evleri merkez almasından gelen sıcak ortamla proje tanışma/flört girişimleriyle de işbirliğine girmeyi planlıyor. Amerikan kültüründe sosyalleşmek evlere insanları davet edip gece boyunca neredeyse yemek masasından kalkmadan sohbet etmek anlamına geldiği için çok çabuk yayılacak bir uygulama. Bizde ise bunun ‘tanrı misafiri’ diye bir ismi halihazırda olsa da kültürel çeşitliliğe ve -açıkçası daha çok- alternatif girişimlere meraklı kültürlerde Melba’nın ilgi göreceğini düşünülebilir.
Melba şu an Londra ve New York’ta hizmet veriyor, site üzerinden şimdiden 125 davet gerçekleşmiş ağustostan bu yana.
Güvenlik problemlerine yol açma ihtimalinden dolayı yasal engellere takılması muhtemel olan hizmet, yakında etkinlik güvenliği sunacak. Proje Airbnb’nin de New York ve San Francisco’da aynı dertten muzdarip olabilecekken en büyük pazarının bu şehirlere dönüşmesine güveniyor.
Bu da blog‘u.