Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Müzik Aletleri Olarak Silahlar

Müzik Aletleri Olarak Silahlar

Pedro Reyes ciddi bir iş birliğiyle işlevini kaybetmiş silahları müzik aletlerine dönüştürdü.

Disiplinlerarası işleriyle bilinen sanatçı Pedro Reyes son çalışmasıyla, basmakalıp bir ifade olsa da, “sınırın gökyüzü” olduğunu kanıtlıyor. “Disarm” adlı projesi işlevini kaybetmiş silahların müzik aletlerine dönüşmesi üzerine kurulu. Meksikalı sanatçının bir önceki projesi el konulmuş silahların ham maddesinden kürek yaratmaya dayanıyordu. Proje sonrasında bu aletleri, daha sanatsal işlev kazandıracak bir forma dönüştürme fikriyle “Disarm”ın temellerini oluşturmuş.

Kötü şöhretli silahların ham maddeleriyle müzik, heykel ve teknolojiyi birleştirip hayat almak yerine müzik kaynağı olmasını sağlayarak algılara değişik bir güncellemede bulunuyor. Özellikle silahlar eşliğinde yaşanan şiddete fazlasıyla aşina olan Mexico City halkına maddenin aracı olduğu “müzikal yaratıcılıkla hayat güzelleştiren” bir deneyim kazandırması da kayda değer bir nokta.
Reyes, aletlerin önceden programlanmış kompozisyonları kendi kendine çalabilmesi için Mexico City’de bulunan medya stüdyosu Cocolab ve müzisyenlerle çalışmış. Bu aşamada da Ableton Live, MIDI ve MAX MSP gibi yazılımlardan yararlanmışlar.
Söz konusu projenin güzelliğine ise video aracılığıyla tanık olabilirsiniz. Projenin hikayesi, yapım süreci gibi noktaların detayları da buradaki röportajlarda yer alıyor.
Tek cümleyle özetlersek… Her şeyde olduğu gibi teknolojinin de sadece iyi veya kötü olmadığını, bunun tamamen kullanım biçimine bağlı olduğunu bir kez daha görüyoruz.
Sanatçının tüm çalışmalarına ise websitesinden ulaşabilirsiniz.