Japonya merkezli oyuncak ve video oyunu şirketi Bandai’nin 1996 yılında piyasaya sürdüğü Tamagotchi isimli sanal evcil hayvan, 90’ların sonuna ve 2000’lerin başına damga vurmuştu. 2023 itibarıyla dünya genelinde toplam 91 milyon adet Tamagotchi satılmış. Anlayacağınız bu oyuncağın hâlâ meraklıları var. Renkli ambalajı ve ilgi çekici tasarımıyla Tamagotchi, günümüzde dahi sayısız yan ürüne ilham kaynağı olmakta. Bunlardan biri de Plantagotchi.
Plantagotchi, interaktif teknolojisi sayesinde bitki bakımının hem daha akıllı hem de daha eğlenceli bir yolunu sunduğunu vurguluyor. Bu saksı; toprak nemi, ışığa maruz kalma ve sıcaklık koşulları dahil olmak üzere bitkinin sağlıklı büyümesine ilişkin verileri sunan bir ana ekrana sahip.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
49 farklı yüz animasyonuyla bitkilerin sağlığını koruyan Plantagotchi
Saksıda bulunan yedi yerleşik sensör, ortamı ve diğer ilgili verileri hassas bir şekilde izliyor. Bitki ebeveyni, elde edilen verilerin tümüne özel bir akıllı telefon uygulaması aracılığıyla erişilebiliyor. Plantagotchi’nin gelişmiş kendi kendine sulama sistemi, bitki susuz kaldığında, aşırı sulandığında ve benzer hatalı durumlarda bitki ebeveynlerini uyararak sulamanın daha doğru bir şekilde yapılmasını sağlıyor.
Aslında piyasada Plantagotchi’nin işlevini yerine getiren çok sayıda akıllı saksı mevcut. Hatta bunlardan biri de bir dönem Indiegogo’da fonlanan Lua isimli saksıydı. O da tıpkı Plantagotchi gibi yüz ifadeleriyle bitkinin ihtiyaçlarını dile getiriyordu. Ancak Plantagotchi, evcil hayvanları andıran mimik ve davranışları nedeniyle bir nebze daha ilgi görüyor gbi.
Ana ekranda bitki sağlığına karşılık gelen yüzlerin yanı sıra evcil hayvan moduna geçme, gübre emme ve küçük yudumlarla su alma gibi durumlar da gösteriliyor. Toplamda Plantagotchi, karşı konulamaz sevimlilikte bir kişilik yaratan 49 farklı yüz animasyonuna sahip.
Elbette çok sevdiğimiz ve her santimine hayran olduğumuz bitkilerimizle ilgilenmemiz için bir sanal surata ihtiyacımız yok. Bir bitki ebeveyni olarak söylüyorum, bitkilerin sevimli kılınmaya da ihtiyacı yok, çünkü onlar zaten sevimliler. Ancak bitki bakımında deneyimsiz olanların bitkileri daha iyi anlamaları ve sorumluluk konusunda tutarlı olmaları için böyle bir akıllı saksı faydalı olabilir. Siz ne dersiniz
Plantagotchi‘nin yeşil, pembe, mor, beyaz ve sarı dahil olmak üzere beş renk seçeneği mevcut. PlantsIO ve Amazon gibi platformlar üzerinden satın alınabiliyor.
Görsel: PlantsIO