Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çizim Maratonu Inktober 2024 Başladı!

Çizim Maratonu Inktober 2024 Başladı!

Bir sosyal medya geleneği haline dönüşen Inktober, bu yıl da sanatçıları Ekim ayı boyunca her gün çizim yaparak kendilerini geliştirmeye davet ediyor.

Sanatçı olmanın en zor taraflarından biri öz disiplin sağlamak olsa gerek. Sosyal medya üzerinden gerçekleşen maratonlar bu anlamda sanatçılar için oldukça faydalı oluyor. Herkese açık bir şekilde kendini her gün bir şeyler çizmeye adıyorsun. Üstelik bunu da sana katılıp seninle birlikte maratonu tamamlamak isteyen başka sanatçılarla birlikte yapıyorsun. Bu oldukça motivasyon artırıcı bir deneyim. Yıllardır bu türden çok sayıda maraton yapıldı yapılıyor. Ancak bunların içinde Inktober ve 36 Days of Type gibi kült hale gelmiş, milyonları peşinden sürükleyen az sayıda maraton var.

Inktober’ın geçmişi yıllar öncesine dayanıyor. İllüstratör Jake Parker bu maratonu, 2009 yılında “mürekkeple çizim becerilerini geliştirmenin ve olumlu çizim alışkanlıkları geliştirmenin” bir yolu olarak yaratmıştı. Katılmak için yapılması gereken  Ekim ayında her gün mürekkeple bir çizim yapmak ve bunu #Inktober etiketiyle çevrim içi olarak paylaşmaktı.

Zamanla küresel olarak büyük bir katılımcı kitlesi yakalayan maraton, 2016’dan itibaren, günlük rutininize ilham verecek kelimelerin yer aldığı bir sözcük/konu listesiyle birlikte duyurulmaya başladı. Bu kelimeler, herkesin çizimlerinin aynı görünmesini sağlayacak kadar aşırıya kaçmadan sadece fikir vermeleri için duyuruluyor.

Bu yılki sözcük/konu listesi aşağıdaki gibi:

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Inktober (@inktober)’in paylaştığı bir gönderi

Her gün bir çizim yapamıyorsan, maratona yarı-maraton temposuyla devam edebilirsin

#Inktober and #Inktober2024 etiketlerine göz attığınızda şimdiden üretimin başladığını görüyorsunuz.

Inktober kesinlikle bir taahhüt, ancak her gün çizim yapmak mümkün değilse katılımcıya biraz hareket alanı da tanımakta. Parker, “Bunu her gün yapabilir, yarı maraton rotasına girip iki günde bir paylaşım yapabilir siniz. Haftada bir paylaşım yapabilecekseniz bunu tüm yıla yaymak kaydıyla yine devam edebilirsiniz. Neye karar verirsen ver, sadece onunla tutarlı ol.” diyor.

Her şeyden önce Inktober tutarlı olmak ve pratik yaparak daha iyi hale gelmekle ilgili. Çalışmanızı bir eskiz defterine, sanat günlüğüne veya iPad’inize kaydetmek sizin tercihinize kalmış.

Inktober’ın 1,2 milyon takipçili Instagram hesabında öne çıkarılmak için yapmanız gerekenler aşağdaki paylaşımda açıklanmış:

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Inktober (@inktober)’in paylaştığı bir gönderi

İlk 2 günün öne çıkarılan çizimlerini aşağıda görebilirsiniz:

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Inktober (@inktober)’in paylaştığı bir gönderi

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Inktober (@inktober)’in paylaştığı bir gönderi

Görsel: Inktober, Chewie Co