Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
MSCHF’in Ters de Giyilebilen Spor Ayakkabıları

MSCHF’in Ters de Giyilebilen Spor Ayakkabıları

MSCHF, çift yönlü giyilebilen BWD High isimli yeni spor ayakkabı modeliyle yine marjinallikte sınır tanımıyor.

Çizgi film karakterlerinin ayakkabılarına benzeyen Big Red Boot ile büyük ilgi toplayan Brooklyn merkezli yaratıcı kolektif MSCHF, geriye doğru bakan spor ayakkabılarıyla ses getirmeye devam ediyor. Kolektif, geçen yıl bir çift geriye dönük BWD ayakkabı yapmıştı. Bu kez yüksek bilekli yeni BWD High ile dikkatleri çekmeyi başardı.

MSCHF’in BWD High modeli, yalnızca geleneksel estetiğe meydan okumakla kalmıyor, aynı zamanda çift ayak giriş noktasıyla işlevselliğe de meydan okuyor. Tasarımı,  ayakkabının hem normal hem de geriye doğru giyilmesine olanak tanıyor. BWD High’ın geniş tabanı, gösterişli siyah ve mavi çizgilerle ayakkabıyı oldukça heybetli bir hake getirmiş. Aslında bu çizgili desen de ayakkabının işlevselliğini destekleyen bir detay.

“Hayat yalnızca geriye doğru anlaşılabilir”

BWD High, 1990’ların basketbol ayakkabılarından ilham alıyor ve ikonik adidas ve Jordan tasarımlarına gönderme yapıyor. Özellikle yaka yakınındaki çıkıntılı bölüm Air Jordan 6’yı anımsatıyor ve geçmiş etkiler ile modern deneysel tasarım arasında köprü kuruyor. İşin içindeki bir parça kara mizah kokusu da var sanki. Moda endüstrisindeki absürtlüğün dozunu artıran ve belki de endüstriye “yeterince yaratıcı hatta absürt bile değilsin” diyen muzip bir bakış açısı var gibi. Belki biraz da her şeyi kabullenen moda bağımlılarına ayna tutuyor. MSCHF, sanatçılardan ve tasarımcılardan oluşan bir kolektif. Dolayısıyla BWD High’ın alt metnine dair birçok şey söylenebilir.  Siz ne dersiniz?

“Hayat yalnızca geriye doğru anlaşılabilir, ancak ileriye doğru yaşanmalıdır. Bu yüzden yaşamak için bir ve anlamak için bir tane daha çift ayakkabıya ihtiyacınız var.’ diyor MSCHF. Bu açıklamayla BWD High’ın 2’si bir arada bir ayakkabı olduğu vurgulanıyor olabilir. Ya da belki bir tane de FWD ayakkabı tasarlanacağının sinyali veriliyordur, kim bilir…

MSCHF BWD High, 24 Eylül’de, yalnızca MSCHF’nin internet sitesi üzerinden 200 dolar fiyatla satışa sunuldu. İnternet sitesinde göreceğiniz üzere markanın ürünlerinin tamamı sıra dışı deneysel tasarımlardan oluşuyor.

Görsel: Steve Natto, MSCHF