Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Farklı Dallarda Soyut Sanatın Bağlantılarını Gösteren Etkileşimli Arşiv

Farklı Dallarda Soyut Sanatın Bağlantılarını Gösteren Etkileşimli Arşiv

Modern Sanat Müzesi tarafından yaratılan "soyut sanatın etkileşimli sosyal ağ haritası" soyutlamanın farklı dallardaki bağlantılarını ortaya koyuyor.

En sevdiğiniz soyut sanatçı kim? İlk aklınıza gelen cevap elbette hangi alana ya da alanlara ilgi duyduğunuza göre değişecektir. Ressam Wassily Kandinsky, besteci Arnold Schoenberg, şair Guillaume Apollinaire, fotoğrafçı Alfred Stieglitz ilk akla gelenler arasında olabilir. Peki bu farklı dallardaki soyut eserler ve sanatçılar arasındaki bağlantıları hiç merak ettiniz mi? Sanatsal hareketlerden, özellikle de soyutlama kadar kapsayıcı ve etkili bir hareketten bahsettiğimizde; tüm isimler, tüm resimler, tüm kompozisyonlar, tüm şiirler, tüm fotoğraflar – ve diğer alanlardan çalışmalar – birbiriyle bağlantılıdır. Soyut sanatçıların, sanatta daha önce görülmemiş kavram ve duyguları görünür, işitilebilir ve okunabilir hale getirmeyi başarmış olmaları gibi, Modern Sanat Müzesi’nin soyut sanatın etkileşimli sosyal ağ haritası da tüm bu bağlantıları görmemiz için sergiliyor.

Çevrim içi arşiv, Modern Sanat Müzesi’nin (MoMA / The Museum of Modern Art) internet sitesinde,  Inventing Abstraction 1910–1925 başlıklı bölümünde yer alıyor. Sitede şu açıklama yer alıyor:  “Bugün sanat yapma anlayışımız açısından o kadar merkezi bir konuma sahip ki, soyut bir sanat eserinin hayal bile edilemez olduğu zamanları kafamızda canlandırmak zorlaştı.

Sosyal ağ gibi kurgulanan bir tür etkileşimli harita

Haritadaki en etkili sanatçı; ressam, müzisyen, sanat teorisyeni, yayıncı, sergi organizatörü, öğretmen ve cömert bir ev sahibi olarak cesur çabalarıyla soyutlamanın geliştirilmesinde ve desteklenmesinde merkezi bir güç haline gelen” Kandinsky gibi görünüyor. Bir bakıma sosyal ağdaki en güçlü bağlantılara sahip kişi o.

Kandinsky’yi Josef Albers, László Moholy-Nagy ve Hans Richter gibi kendi başlarına etkili olan figürleri birleştiren düğüm olarak tasvir eden şemadaki sayfasının yanındaki biyografide de şöyle yazıyor. “Kandinsky’nin “Soyutlamanın ortamlar arasındaki ayrımları aşma potansiyeline ilişkin mesajı ve etkisi New York’tan Moskova’ya kadar hissedildi.”

Arşive buradan erişebilirsiniz.

Picasso’nun Daha Önce Halka Açılmamış Eserleri İnternet Üzerinden Erişime Açıldı

Minyatürlerle Bezeli 700 Yıllık El Yazmaları Ücretsiz Olarak İnternete Açıldı

Getty Müzesi 80.000’i Aşkın Sanat Görselini Ücretsiz Kullanıma Açtı

Diğer dijital arşiv haberlerine buradan göz atabilirsiniz.

Görsel: MoMA