Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Getty Müzesi 80.000’i Aşkın Sanat Görselini Ücretsiz Kullanıma Açtı

Getty Müzesi 80.000’i Aşkın Sanat Görselini Ücretsiz Kullanıma Açtı

Getty Müzesi, yaklaşık 88.000 sanat görselini internet üzerinden ücretsiz indirmeye ve kullanıma açık hale getirdi.

Merkezi Los Angeles’ta bulunan Getty; sanatı, bilgiyi ve çeşitli kaynakları dijital arşivi üzerinden çevrim içi olarak; Getty Center ve Getty Villa’da ise fiziksel olarak paylaşan önemli bir müze. Daha fazla izleyiciye ulaşmak için. 2013 yılında Open Content (Açık İçerik) programını başlatan kurum, o gün bugündür dünya üzerindeki herkesin yüz binlerce kültürel esere çevrim içi ve ücretsiz olarak erişilebilmesini sağladı. Bu paha biçilmez dijital arşiv sürekl, büyümeye devam ediyor. The Getty yakın zamanda koleksiyonundaki yaklaşık 88.000 yüksek çözünürlüklü sanat eseri görselinin artık Creative Commons Zero (CC0) altında ücretsiz olarak indirilebileceğini duyurdu.

Getty’nin Open Content programı, çığır açan sanatçıların ikonik eserlerine ev sahipliği yapıyor. Claude Monet, Piet Mondrian, Édouard Manet ve Edvard Munch’un eserleriyle son iki yüzyıllık resim sanatı tarihi bu dijital koleksiyon üzerinden incelenebiliyor. İçlerinde ünlü Büyük İskender büstü gibi tarihi heykellerden; Orta Çağ’dan kalma Book of Hours gibi kitaplara kadar içinde kaybolabileceğiniz birçok parça yer alıyor.

İstediğin eseri tasarımlarında kullan

Müze’nin dijital arşivle ilgili yaptığı açıklama şöyle:, “Kullanıcılar, en sevdikleri Getty sanat eserlerinin yüksek çözünürlüklü görüntülerini herhangi bir yasal kısıtlama olmaksızın indirebilir, düzenleyebilir ve yeniden tasarlayabilir. En sevdiğiniz Hollanda natürmortunun bir baskısını duvarınıza asabilir veya Van Gogh’un “Süsenler”ini kullanarak bir duş perdesi tasarlayabilirsiniz; olasılıklar sonsuz.”

Getty Müzesi koleksiyon direktör yardımcısı Richard Rand, “Sanat camiasının, koleksiyonların dünya çapındaki etkisini genişletmeye ve sanatı deneyimlemenin önündeki engelleri kaldırmaya yardımcı olmak için CC0’ı endüstri standardı olarak benimsemesinden mutluyuz. Halkın önümüzdeki yıllarda görsellerimizi yaratıcı şekillerde keşfetmekten ve kullanmaktan keyif almaya devam edeceğini umuyoruz.” diyor.

Bu boyuttaki bir arşive göz atmak göz korkutabilir. Bu nedenle Getty, insanların sanatçı adına, unvanına, tarihine, kültürüne, ortamına, boyutlarına, nesne türüne ve daha fazlasına göre arama yapmasına olanak tanıyan kullanıcı dostu bir platform tasarlamış. Müze, daha fazla eser edindikçe bu kaynağı büyütmeye devam edeceğini duyurmuş.

Getty’nin dijital arşivine buradan erişebilirsiniz.

Daha önce yer verdiğimiz birbirinden ilginç dijital arşivlere ise şuradan göz atabilirsiniz.

Görsel: Getty