Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
OpenAI, Yaratıcıların Sora ile Ürettiği Videoları Paylaştı

OpenAI, Yaratıcıların Sora ile Ürettiği Videoları Paylaştı

OpenAI, yaratıcı sektörde çalışan profesyonellerin Sora ile ürettiği videoları paylaşarak bu aracın yaratacağı değişimi ortaya koydu.

OpenAI, metinden video üreten yeni aracı Sora’yı öncelikle sanatçılardan, tasarımcılardan ve film yapımcılarından oluşan bir grup yaratıcı insana açtı. Bu profesyonel yaratıcılar, Sora’nın yeteneklerini test etti. Yaptıkları denemeler, sonunda etkileyici meyveler vermeye başladı ve OpenAI bu yaratıcıların Sora ile ürettiği bazı videoları “Sora: first impressions” başlığı altında şurada paylaştı.

Sora’yı kullanan bu profesyonellerin açıklamalarında ortak bir nokta yakalamak mümkün. Çoğu; para, teknik imkanlar, araçlar, insanlar ya da zaman kaynaklı kısıtlamalar nedeniyle ortaya koyamadıkları hikayeleri Sora ile artık hayata geçirebildiklerini açıklamış. Sora’nın dünyadaki her insana, hayal gücünü bu kısıtlamalar olmadan “anında” görselleştirme imkanı tanıyor olmasının bir dönüm noktası olduğunu vurgulamışlar. Sora’nın yaratıcı sürecin odağını, “teknik engellerle mücadeleden”, “saf yaratıcılığa” kaydırdığını söylüyorlar.

Gelin hep birlikte bu yaratıcı insanların kısa biyografilerine ve Sora ile hazırladıkları işlere yakından bakalım.

shy kids – “Air Head” (Yapım şirketi)

Merkezi Toronto’da bulunan multimedya yapım şirketi shy kids, Sora ile hazırladığı kısa filmde, bir balon adamın hikayesini anlatıyor. Walter Woodman, Sidney Leeder ve Patrick Cederberg’den oluşan yaratıcı ekip, “Artık bir zamanlar imkansız olduğunu düşündüğümüz hikayeleri anlatma yeteneğine sahibiz” diyor. Ekip, Sora’nın gerçek gibi görünen şeyler üretme konusunda çok iyi olmasına rağmen kendilerini heyecanlandıran asıl şeyin tamamen gerçeküstü şeyler üretebilme yeteneği olduğunun altını çiziyor.  Walter Woodman’a göre bu soyut dışavurumculukta yeni bir dönem. Artık dünyanın her yerinde insanlar, sonunda dünyaya içlerinde ne olduğunu gösterme fırsatına sahipler.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

shy kids (@shykids_)’in paylaştığı bir gönderi

Paul Trillo (Yönetmen)

Paul Trillo, çalışmaları Rolling Stone ve The New Yorker gibi yayınlardan övgüler alan çok-disiplinli bir sanatçı, yazar ve yönetmen. Paul’ün çalışmaları, Vimeo’nun en iyi kısa filmleri öne çıkardığı Vimeo Staff Pick ünvanını 19 kez almış. “Sora’yla çalışırken, bir film yapımcısı olarak ilk kez zincirlerimden kurtulduğumu hissettim. Zamanla, parayla ya da başkalarının izniyle sınırlı değilim; cesur ve heyecan verici şekillerde fikir üretebilir ve deneyler yapabilirim. Sora, eskiyi kopyalamak yerine, aksi halde asla görme fırsatına sahip olamayacağımız yeni ve imkansız fikirleri hayata geçirdiğinizde en güçlü halini alıyor.”

Nik Kleverov / Native Foreign (Yaratıcı Yönetmen)

Kaliforniya’da yer alan Native Foreign; marka hikayesi anlatımı, hareket ve başlık tasarımı ve üretken yapay zeka iş akışları konusunda uzmanlaşmış, Emmy adayı bir yaratıcı ajans. Sora’yı “kavramları görselleştirmek ve marka ortakları için yaratıcılığı hızla yinelemek” amacıyla kullanan Kurucu Ortak Nik Kleverov, bütçe kısıtlamalarının artık yaratıcılığın anlatısını tamamen şekillendirmesi gerekmediğini öne sürüyor. “Ben hareket halindeyken düşünen yaratıcılardan biriyim, bu yüzden Sora ile gerçekten her fikri hayata geçirebileceğimi hissediyorum.” diyor.

August Kamp (Sanatçı ve Müzisyen)

August Kamp müzisyen, araştırmacı, yaratıcı aktivist ve multidisipliner bir sanatçı. “Sora, kapsamı her zaman hayal gücünün araçlarla çelişmesi nedeniyle sınırlı olduğu bir sanatçı olarak benim için gerçek bir dönüm noktasını temsil ediyor” diyor. “Sinematik görselleri sezgisel olarak oluşturup yineleyebilmek, bana kategorik olarak yeni sanat yolları açtı…Bu araçların geleceğiyle başka hangi hikaye anlatımı biçimlerinin ortaya çıkacağını görmek için gerçekten sabırsızlanıyorum.”

Josephine Miller (Yaratıcı Yönetmen)

Josephine Miller, Londra merkezli Oraar Studio’nun Kurucu Ortağı ve Yaratıcı Yönetmeni. 3B görseller, artırılmış gerçeklik ve dijital moda tasarımı konusunda uzmanlaşmış bir isim. “Sora, yıllardır sahip olduğum fikirleri, daha önce teknik olarak imkansız olan fikirleri hayata geçirme potansiyelini ortaya çıkardı. Böylesine yüksek bir kalite düzeyinde hızlı bir şekilde kavramsallaştırma yeteneği, yalnızca yaratıcı sürecimi zorlamakla kalmıyor ama aynı zamanda hikaye anlatımında gelişmeme de yardımcı oluyor. Hayal gücümü daha az teknik kısıtlamayla tercüme etmemi sağlıyor.” diyor.

Don Allen Stevenson III (Dijital AR/XR Sanatçısı)

Kariyerine DreamWorks Animation’da başlayan Don Allen III, karma gerçeklik, sanal gerçeklik ve yapay zeka uygulamaları konusunda büyük teknoloji ve eğlence şirketleriyle iş birliği yapan çok disiplinli bir yaratıcı, konuşmacı ve danışman. “Uzun zamandır kafamda olan hibrit yaratıklar yapıyorum. Artık uzamsal bilgisayarlara yerleştirilecek 3 boyutlu karakterleri tamamen oluşturmadan önce fikirlerin prototipini oluşturmanın çok daha kolay bir yoluna sahibim.” diyor. Don, Sora’nın “tuhaflığının” en büyük gücü olduğunu belirtiyor: “Geleneksel fizik yasalarına veya düşünce geleneklerine bağlı değil.” Sora ile çalışmanın odak noktasını “teknik engellerden saf yaratıcılığa kaydırdığını, anında görselleştirme ve hızlı prototip oluşturma imkanını sağladığını söylüyor ve ekliyor: “Bunun zamanımı ve enerjimi daha fazla doğru yerlere odaklamamı sağladığını ve karakterlerimin sahip olmasını istediğim duygusal etkiyi sağladığını hissediyorum.”

Alex Reben (Heykeltıraş, Sanatçı ve OpenAI’nin Artist In Residence’ı)

Alexander Reben, son on yılını yapay zekada insan doğasının mizahını ve saçmalığını araştıran çalışmalar yaratarak geçirmiş bir sanatçı. Alex, yapay zeka tarafından oluşturulan görüntülerden kaynaklanan heykeller yaratıyor ve bu yapay zeka eserlerini manuel olarak fiziksel dünyada hayata geçirilen 3 boyutlu modellere dönüştürüyor. “Sora’yı kullanma deneyimim önceleri 3B heykel geliştirmek için bir başlangıç noktası oluşturmaktı. Düşüncelerim fotogrametri alanını ve onun heykeldeki potansiyel uygulamalarını keşfetmeye doğru kaydı. Videoyu 3B modellere dönüştürme olasılığı ilgimi çekti çünkü bu, yapay zeka sisteminin başlangıçtaki kapsamının ötesine taşınabileceğine işaret ediyordu.”

Görsel: shy kids