Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Lionsgate ve Runway Anlaştı, Hollywood’da Endişeler Arttı

Lionsgate ve Runway Anlaştı, Hollywood’da Endişeler Arttı

Lionsgate ve Runway iş birliği, sinema ve dizi sektöründe yapay zekâ döneminin başladığını bir kez daha açıkça ortaya koydu; istihdam tartışmaları alevlendi.

Açlık Oyunları ve John Wick gibi serilerin arkasındaki eğlence devi Lionsgate, artık yapımlarında yapay zekâ teknolojisini kullanacak. Şirket bu amaçla, metinden video üreten yapay zekâ aracıyla öne çıkan ve aynı zamanda bir çevrim içi video düzenleme aracı geliştiricisi olan Runway ile anlaştı. Bu anlaşma, Runway’in yapay zekâ modelinin Lionsgate’in kapsamlı film ve TV arşivleriyle eğitileceği anlamına geliyor. Dolayısıyla bu anlaşma, modelin eğitimi ve video üretimi şeklinde karşılıklı bir alışveriş biçiminde ilerleyecek. Bu gelişmenin sonucu olarak, storyboard sanatçıları ve VFX ekipleri başta olmak üzere pek çok insanın da üretim sürecinde devre dışı kalacağı ve işini kaybedeceği tahmin ediliyor.

“Sermaye açısından verimli içerik oluşturma” ne anlama geliyor?

Lionsgate Başkan Yardımcısı Michael Burns yaptığı açıklamada şunları söylemiş: “Runway, son teknoloji ürünü ve sermaye açısından verimli içerik oluşturma fırsatları geliştirmek için yapay zekâdan yararlanmamıza yardımcı olacak”

Şirketler, yapay zekâ teknolojisinin yapımda nasıl kullanılacağına ilişkin çok az ayrıntı açıklamışlar. Ancak bu kadarı bile Hollywood camiasında istihdam tartışmalarının alevlenmesine ve anlaşmaya yönelik olumsuz tepkiler yağmasına neden olmuş. Aktörlerin 2023’te aylarca süren grevinin ana nedenlerinden birinin, film yapımında yapay zekâ kullanımına ilişkin endişeler olduğunu hatırlarsınız.

Örneğin aktör Alexander Chard X paylaşımında gelişmeyi söyle yorumlamış: “Sözlerimiz, performanslarımız ve yönlendirmelerimiz yalnızca bize ihtiyaç kalmayana kadar makineyi beslemek içindir.”

Gelişmeleri olumlu şekilde yorumlayanlar da var. Aynı zamanda bir yapay zekâ eğlence şirketinin CEO’su olan yapımcı PJ Acetturo X paylaşımında şöyle demiş: “Evet! Bu sektör için harika olacak. İki dünyayı birbirine bağlamak üzere bu ilk adımı attığınız için teşekkürler”

Runway’in ise yaratıcı endüstri istihdamına ilişkin endişeleri yersiz bulduğunu belli eden bir yaklaşım izliyor. Şirketin kurucu ortağı ve CEO’su Cristóbal Valenzuela yaptığı açıklamada, yapay zekânın “işlerin tamamını değiştirmek yerine belirli görevlerin çözülmesine yardımcı olarak yaratıcı zorluklar karşısında kişinin ilerlemesini önemli ölçüde hızlandırabileceğini” söylemiş.

TV, film ve oyun alanlarında çalışan bir sanatçı olan Karla Ortiz, X’te, Runway’e şu anda bir grup sanatçı tarafından potansiyel telif hakkı ihlali nedeniyle dava açıldığını belirten paylaşımları yeniden paylaştı. Aşağıdaki de yeniden paylaştığı gönderilerden biri.

Bu gelişmeleri, siz nasıl yorumluyorsunuz?

Runway ve Getty Images, Hollywood’a ve Reklam Sektörüne Yapay Zekâ Modeli Geliştirecek

Görsel: Runway


Bigumigu Yazarı
| GENEL