Apple’ın yeni erişilebilirlik özelikleri arasında; cihazı göz takip teknolojisiyle kontrol etme, sesi kullanarak özel kısayollar oluşturma, dokunsal bir motorla müzik deneyimi yaşama ve daha fazlası yer alıyor. Şirket bu duyuruları, her yıl Mayıs ayının üçüncü Perşembe günü kutlanan Küresel Erişilebilirlik Farkındalık Günü’nün – bugünün – öncesinde açıkladı.
Artık cihazlar, yerleşik gözle takip özelliğiyle kontrol edilebilecek
Aslında Apple, iOS ve iPadOS’te gözle takibi zaten destekliyordu ancak bu, ek göz izleme cihazlarının kullanılmasını gerektiriyordu. Apple, ekstra donanıma veya aksesuara ihtiyaç duymadan bir iPad’i ve iPhone’u kontrol etme özelliğini ilk kez sunuyor. Yeni yerleşik Eye Tracking özelliği, insanların uygulamalar arasında gezinmek için ön kamerayı kullanmasına olanak tanıyor. Kullanıcının neye baktığını ve kaydırma ve dokunma gibi hareketleri gerçekleştirmek istediğini anlamak için yapay zekadan yararlanıyor. Ayrıca, bir kişinin bakışının bir öğe üzerinde durduğunu algılayarak onu seçmek istediğini belirten bir özellik olan Dwell Control özelliği de ekleniyor.
Bir başka kullanışlı özellik olan Vocal Shortcuts, Apple’ın ses tabanlı kontrollerini güçlendiriyor. İnsanların kısayolları başlatmak ve görevleri tamamlamak için farklı sesler veya kelimeler atamasına olanak tanıyor. Örneğin, kullanıcı “Ah!” gibi basit bir ses çıkarabilse bile Siri bir uygulamayı başlatabilecek. Şirket ayrıca benzersiz konuşma kalıplarını tanımak için makine öğrenimini kullanan Listen for Atypical Speech / Atipik Konuşmayı Dinle özelliğini geliştirmiş. Bu özellik; serebral palsi, amyotrofik lateral skleroz (ALS) ve felç gibi konuşmayı etkileyen koşullara sahip kullanıcıların yaşamını kolayştırmayı hedefliyor.
“Music Haptics” özelliği ile müziği dokunarak hissetmek artık mümkün
Apple’ın geçmişte yaptığı diğer konuşma iyileştirmeleri arasında, kullanıcılara tıpkı kendileri gibi ses çıkaran otomatik bir ses sağlamak için geçen yıl başlatılan Personal Voice / Kişisel Ses yer alıyordu. Bu defa işitme engelli veya işitme güçlüğü çeken kişiler için “Music Haptics” özelliği geliyor. Bu özellik, kullanıcıların Apple Music’teki milyonlarca şarkıyı bir dizi dokunma, doku ve titreşim aracılığıyla deneyimlemelerine olanak tanıyor. Aynı zamanda bir API olarak da mevcut olacak. Böylece müzik uygulaması geliştiricileri yakında kullanıcılara ses deneyimi için yeni ve erişilebilir bir yol sunabilecek.
Araç tutmasına çözüm: Vehicle Motion Cues
Apple ayrıca mide bulantısı ve baş dönmesi ile kendini gösteren araç tutması durumuna çare olabilecek yeni bir özelliği de duyurdu. Kullanıcılar, sabit içeriğe bakmak yerine Vehicle Motion Cues / Araç Hareket İpuçları ayarını açtıklarında ekranda noktalar belirecek. Bu noktalar aracın hareketine göre hareket ederek araç tutmasını önleyecek.
CarPlay’e de Sesle Kontrol özelliğini içeren güncellemeler geliyor. Bu güncellemelere göre renk körü kullanıcılara kalın ve daha büyük metinler sunan “Renk Filtreleri”; ve kornaları sağır veya işitme güçlüğü çeken kullanıcılara bildirmek için “Ses Tanıma” eklenecek.
Apple ayrıca, VisionOS’a gelecek ve FaceTime aramaları sırasında canlı altyazıları etkinleştirecek bir erişilebilirlik özelliğinin de olduğunu duyurdu.
Görsel: Apple