Dove son yıllarda standart güzellik anlayışına savaş açtığı kampanyalarıyla adından söz ettiriyor. Birkaç yıl önce reklam sektörüne idealize edilmiş güzellik anlayışına son verme çağrısı yapan marka, bu çağrıdan bir süre sonra reklamlarında dijital rötuş yapmayacağını duyurmuştu. Sonrasında, selfie kültürünün ve yüz filtrelerinin psikolojik zararlarından tutun da beden ölçülerine ve beden tiplerine, kırışıklıklara, selülitlere ve beyaz saçlara odaklandığı birçok kampanya yaparak tek tip güzellik anlayışına karşı olduğunu sürekli yineledi. Çağdaş dünyanın cinsiyetçiliğe dayalı birçok güzellik sorunlarını ele aldı ve Gerçek Güzellik yeminini hatırlatmaya devam etti. Aslına bakarsanız bu Gerçek Güzellik duruşunu benimseyeli tam olarak 20 yıl olmuş. Marka 20. yılını “reklamlarında yapay zekâ ürünü görüntüler kullanmama” taahhütüyle taçlandırıyor. “The Code” isimli yeni filmiyle hedef kitlesini yapay zekânın tuzaklarına karşı uyarırken, tüm dünyayı kasıp kavuran bu dijital dalganın dışında duracağını vurguluyor.
Dove, yapay zekânın standart güzellik anlayışını sürdürme konusundaki tuzaklarına ışık tutuyor
Dove, The Code isimli kampanya filmini şu ifadeler eşliğinde paylaşmış: “Yirmi yıl önce Dove, sahte güzellik standartlarına meydan okuyarak bir duruş sergiledi. Bugün, 2025 yılına kadar içeriğin %90’ının yapay zekâ tarafından üretileceğinin tahmin edildiği bir çağa geçiş yaparken, mesajımız hala geçerli: güzelliği gerçek tutun. Her 3 kadından 1’i, görsellerin sahte veya yapay zeka tarafından oluşturulduğunu bilse bile internette gördükleri nedeniyle görünüşlerini değiştirme konusunda baskı hissediyor. Yapay zekânın yükselişi son 20 yılda gerçek güzelliğe yönelik en büyük tehditlerden birini oluşturuyor; bu da temsilin her zamankinden daha önemli olduğu anlamına geliyor. Bu nedenle Gerçek Güzellik Kampanyası’nın 20. yıl dönümü şerefine Dove, kadın imajını oluşturmak veya çarpıtmak için asla yapay zeka kullanmama taahhüdüyle gerçek güzelliği savunma sözünü yeniliyor. Bazı olumlu değişiklikler olsa da 2024’teki güzellik anlayışı hala pek hoş değil. Yeni kampanyamız The Code, Dove’un oluşturduğu kalıcı mirası kutlarken yapay zekânın güzellik üzerindeki etkisini inceliyor.”
The Code, yapay zekanın fantastik güzellik standartlarını sürdürme konusundaki tuzaklarına örneklerle ışık tutarken, görüntülere Timothée Chalamet’in başrolde olduğu Wonka filmiyle popülerleşen Pure Imagination şarkısı eşlik ediyor.
“Gerçek Güzellik” istemleri
Reklamda, Midjourney gibi araçlara “muhteşem bir kadın”, “mükemmel bir cilt” ve “dünyanın en güzel kadını” gibi istemler girildiğinde, ulaşılmaz fiziksel özelliklere sahip kadınların görüntülerinin üretildiğine dikkat çekiyor. Dove, bu istemlerin arkasına “Gerçek Güzellik” ifadesinin eklendiği yeni bir bilgi istemi sunuyor. Bu, farklı vücut tipleri ve etnik kökenlerden oluşan, güzelliğin kapsayıcı ve her şeyden önce gerçek olduğu daha inandırıcı bir anlatı sunuyor.
Değişim rüzgarlarının farkına varan Unilever markası, insan güzelliği yelpazesini daraltmak yerine kutlayan görseller oluşturmak isteyenler için Real Beauty Prompt Guidelines (Gerçek Güzellik İstemi Yönergeleri) isimli 72 sayfalık bir çevrim içi kitap da yayınlamış. Dove, bu kitapla teknolojiden tamamen uzak durmak yerine, teknolojinin olumlu değişim yaratma potansiyelinin farkında olduğunu gösteriyor.
Öte yandan Dove, kendi adına, gerçek kadınları yapay zeka tarafından üretilen modellerle değiştirmemeyi taahhüt ederek, dijital ve gerçeğin giderek daha fazla kesiştiği bir çağda güveni ve pozitifliği temsil edeceğinin altını çiziyor.
Görsel: Dove