3B baskıyla inşa edilen birçok sıra dışı yapıya yer verdik. Bunların içinde Almanya’da sosyal konut olarak dikilmesi planlanan 3B baskı apartman projesi, çok katlı bir yapıyı hedeflediği için oldukça dikkat çekmişti. Bu proje, üst katlarında geleneksel inşaat yöntemlerinin de kullanıldığı hibrit bir yapıyı öneriyordu aslında. ICON ise bu ay yayınladığı bir videoyla, tepeden tırnağa tamamen 3B baskıyla iki katlı bir binayı basabildiğini gösterdi.
ICON, inşaatın maliyetini düşürmek, hızını ve kalitesini artırmak için robotik ve yapay zeka sistemleri geliştiren bir inşaat teknolojisi şirketi. Şirket yayınladığı videoda temeller ve çatı yapıları da dahil olmak üzere tüm bina kaplamasını yazdırma yeteneğini sunan yeni çok katlı robotik yapı sistemi Phoenix’i tanıttı. Phoenix ilk prototipi olan 8,2 metrelik Phoenix House’u bu videodan günler önce tamamlamış. 3B baskı yapı şu anda Austin, Teksas’ta sergileniyormuş.
3B baskı mahalleler kurmayı hedefleyen ICON, Mars için tasarlanan yaşam alanları üzerinde çalışıyor
Teksas merkezli ICON, 2018 yılında Austin’deki SXSW festivalinde ilk 3B baskı evini tanıttığından bu yana, bu alanda lider haline geldi. Vulcan isimli 3B inşaat yazıcısını kullanarak ABD ve Meksika’da 130’dan fazla ev inşa etti ve kendi eyaletinde dünyanın en büyük 3B baskı mahallesini inşa etmek gibi hedefleri var. Aynı zamanda Mars için bir model yaşam alanı inşa etme amaçlı bir NASA projesinin parçası olmuş durumda. Olympus Projesi’nin bir parçası olarak iniş pistleri, yollar ve yaşam alanları da dahil olmak üzere 3B baskı Ay tabanlı yapıların geliştirilmesi üzerinde çalışıyor.
Şirket, Phoenix isimli yeni yazıcısıyla 3 boyutlu inşaat baskı dünyasında bir büyük adım daha atmış oldu. ICON ekibinin bu yazıcıyı yaparken hedefi, kurulumu ve sahadan sahaya taşınması daha kolay, gerekli operatör sayısını azaltabilecek ve daha büyük işleri daha hızlı halledebilecek bir 3B yazıcı hayal etmiş. Sonuçta da bunu başarmış görünüyorlar. Phoenix, Vulcan isimli önceki yazıcıdan oldukça farklı. Phonenix, dönen bir taban üzerinde, serbest hareket eden dev robot koldan oluşan bir 3B yazıcı.
Hareket eden bir kolun ucuna takılan bir kafaya sahip bir 3B inşaat yazıcısı tasarlamanın ana zorluklarından biri, yaşanabilir yapılar inşa etmek için gereken doğruluğu yaratmak. ICON, kolun ucundaki ekstrüzyon nozulunun kendi hareketlerinden veya çevreden gelen rüzgarlardan sallanmasını engelleyebilecek bir stabilizasyon sistemi geliştirmeyi başarmış. Bu yeni sistem yalnızca daha mobil değil aynı zamanda artık daha büyük ve çok katlı yapıların da baskısını alabiliyor.
Şirkete göre yeni Phoenix yazıcı, maliyetleri Vulcan yazıcının başarabildiğinin yarısına indirmiş. ICON, sistemi kullanmanın duvar sistemleri için fitkare başına 25 dolar veya temel ve çatı içeren yapılar için fitkare başına 80 dolar civarında bir maliyete sahip olacağını söylüyor.
ICON’un yapay zekalı mimarı “Vitruvius” ile herkes kendi hayalindeki evi tasarlayıp 3B baskıyla üretebilecek
ICON Kurucu Ortağı ve CEO’su Jason Ballard, “Gelecekte neredeyse tüm inşaatların robotlar tarafından yapılacağına ve inşaatla ilgili neredeyse tüm bilgilerin yapay zeka sistemleri tarafından işlenip yönetileceğine inanıyorum. Bu benim için açık. iki kat daha iyi ve içinde yaşayan insanların değerlerini ve umutlarını daha sadık bir şekilde ifade eden evler yaparken inşaat maliyetini ve süresini yarıya indirmenin yolu budur.” diyor.
Bu amaçla şirket, yakın zamanda herkesin şirketin teknolojisini kullanarak inşa edilebilecek bir ev tasarlamasına olanak tanıyan yapay zeka tabanlı bir sistem olan Vitruvius’un piyasaya sürüldüğünü de duyurdu.
Vitruvius’u incelemek isteyenler, programın internet sitesinde beta sürümünü deneyebilirler.
Şirket bu ayın başlarında yayınlanan bir bildiride şu açıklamayı yapmış: “Vitruvius’un nihai hedefi insan ve proje girdilerini almak ve sağlam mimari, planlar, izne hazır tasarımlar, bütçeler ve programlar üretmektir. Vitruvius, herkesin kendi arzularına, bütçelerine ve geri bildirimlerine göre dakikalar içinde ev tasarlamasına ve kat planları, iç mekan görselleri ve dış mekan görselleri oluşturmasına yardımcı olacak.”
Görsel: ICON