Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Chalayan/Mavi Teknolojiyle Modayı Buluşturuyor

Chalayan/Mavi Teknolojiyle Modayı Buluşturuyor

Dünyaca ünlü Hussein Chalayan Mavi Jeans için yarattığı özel koleksiyonda teknolojiyle ve modayı bir araya getirdi.

Hüssein Chalayan’ın Mavi Jeans’in premium serisi Mavi Gold için tasarladığı kapsül koleksiyonu bugün Sabancı Müzesi, The Seed’te basın gösteriminde gördük ve bayıldık. Koleksiyonun önemi Chalayan’ın ilk kez bir Türk marka ile çalışmış olması.
Chalayan’a göre markalar ve modacıların bu tür işbirliklerinin tüketiciye ve modacıya faydası belki de normalde birbirine ulaşamayacak kitlelerin bir araya gelmesi, modacı için yeni kitlelere ulaşabilmek, tüketici için tasarım ürünler satın alabilmek.
Chalayan bu projede kendi diliyle denim dilini birleştirdiğini söylüyor, bu yalnızca bir jean serisi değil herkesin birkaç parçayı bir araya getirmek zorunda kalmadan giyip çıkabileceği kıyafetler diyor; koleksiyonda elbise, etek, şort parçaları da var pantalona ek olarak. Giyene güven ve rahatlık duygusu veren kumaşlar tercih edilmiş, koleksiyonda metalik yapıştırmalar ile cesur kesimler kullanılmış. Detayları için de, 20 parçadan oluşan koleksiyonda kullanılan kumaş ve teknolojileri bir bir anlattı Chalayan. Yaratım sürecinde insan anatomisi, giysi ve kalıpları inceleyerek karar vermiş hangi kumaşları kullanacağına, daha sonra da teknoloji ile modayı birleştirebileceği kumaşları seçip fikirlerini yalınlaştırdıktan sonra koleksiyonu ortaya çıkarmış.
Birinci kumaş türü Mavi’nin yeni teknolojisi iki yönlü streç kumaşlar. Enine boyuna 360 derece konfor ve şıklık sunan türde ürünler ilk günkü şeklini koruyor ve bedeni toparlayarak vücudu daha ince gösteriyor. Sertlik yaratan bu esnek kumaş protez tekniğiyle bir araya gelmiş. Yalnızca spor değil lifestyle parçalar çıkmış ortaya.
İkinci kumaş türü süper fit, bu kumaş koleksiyonun elbise parçalarında kullanılmış.
Üçüncü kumaş ise file ve yapıştırmalar. Bu kasları ve zayıf bedenleri güçlendirme görevi gören bir bant yapıştırma sistemini 2012 Londra Olimpiyatları’nda da görmüştük. Hatta sporcuların müsabakalar sırasında vücutlarına yapıştırdıkları bu bantların görevi ve ne olduğu bir hayli konuşulmuş, hakkında birçok haber çıkmıştı. Kinesiology tape ya da Physio Tape denilen bu bantlar sporculara, atletlere kaslarındaki baskının azaltılmasında, incinmelerden korunmada yardımcı oluyor. Bantlar atletlerin sarma amaçlı, eklemleri desteklemek için kullanılan klasik bantlardan farklı olarak vücudun değişik bölgelerinde değişik gerginlik sağlayabiliyor. Chalayan ise bu teknolojiyi denime stratejik bir şekilde yerleştirmiş ve koleksiyonuyla buluşturmuş.
Bu da bu teknolojinin nasıl çalıştığına dair bir video:

Her zaman çağı önünde giden ve teknoloji ile modayı en etkileyici şekilde harmanlayan Chalayan’ın koleksiyonunu Nerdworking‘in hazırladığı sanal defile ile incelemek de harika bir deneyimdi.
Konuşmasını Mavi’nin kendi çizgisine olan özeni, titizliği ve profesyonelliğini bu projeyi onun için keyifli kıldığından bahsederek bitirdi Chalayan. Koleksiyon Türkiye dışında Amerika, Kanada, Avrupa ve Rusya’daki satış noktalarında da bulunabilecek.
Bu akşam Chalayan/Mavi lansmanını 19.30’da Mavi Google+ sayfasından canlı olarak izleyebilirsiniz.
Twitter etiketi de #chalayanmavi