Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Havadaki Nemi İçme Suyuna Dönüştüren Mont

Havadaki Nemi İçme Suyuna Dönüştüren Mont

Sisten içme suyu elde edebilen Fog X, tasarımcısı Pavel Hedström’a Lexus Tasarım Ödülü'nü kazandırdı.

Havadan, deniz suyundan ve kirli sulardan içme suyu elde edebilen çok sayıda filtreye ve sisteme yer verdik. Tüm bu yeniliklere buradan göz atabilirsiniz. Bu tür yeniliklerin artmasının nedeni, hepimizin bildiği gibi kuraklıkla ilgili endişeler. Bu endişelerin sonucunda doğan bir başka proje de Fog X. Prototip aşamasındaki bu konsept tasarım, daha iyi bir gelecek inşa etmeyi amaçlayan prototiplerin ödüllendirildiği Lexus Tasarım Ödülleri’nin en dikkat çekici işlerinden biri oldu. Danimarka merkezli İsveçli tasarımcı Pavel Hedström, ücra ve kurak yerlerdeki gezginler için tasarladığı bu spor ceketle halk oylaması kategorisinin birincisi oldu.

Milano Tasarım Haftası’nda sergilenen Fog X, ziyaretçilerin oylarını kazandı

Çok işlevli giysi, havadaki suyu toplayıp biriktirmeyi sağlıyor. Bununla da kalmıyor, kullanıcısını çöldeki bir başka büyük tehdit olan güneşten korumak adına tek kişilik bir barınağa/tenteye dönüşebiliyor. Hedström, Fog-X’i esasen düşük teknolojili bir cihaz olarak tanımlıyor. Ceketin, ağa/fileye benzer bir parçası bulunuyor ve bu ağ genişletilebilir anten benzeri parçanın üzerine yelken gibi gerilebiliyor. Sis damlacıkları fileye takılıyor ve yerçekimi sayesinde onları ceketin içindeki entegre su kesesine ileten bir kanala doğru çekiliyorlar. Ceket sisi yakalamanın yanı sıra pus ve yağmur gibi diğer nem unsurlarını da yakalayıp biriktirebiliyor.

havadaki nemi suya donusturen ceket

Çölde bu noktalar az bulunabileceğinden, Hedström kullanıcıların GPS kullanarak sisli alanları bulmalarına yardımcı olacak bir mobil uygulama konsepti de geliştirmiş. Tasarımcıyı esas harekete geçiren şey küresel toplumu etkileyen kuraklık endişesi.

Ceketin kendisi, maliyeti nedeniyle yalnızca belirli bir kesim tarafından erişilebilir olsa da (tahmini perakende fiyatı 400 Euro), tasarımcı konseptin daha geniş bir etkiye sahip olabileceğini düşünüyor. Aynı zamanda, teknoloji ve tasarım yaklaşımının diğer nesnelere ve hatta altyapıya uygulanabileceğini veya düşük maliyetli bir kendin yap kitine uyarlanabileceğini söylüyor.

Hedström’ün başlangıçta Fog-X’i bir sırt çantası olarak hayal etmiş. Ancak sonunda onu daha hafif ve taşıması kolay hale getirmek için bir monta dönüştürmüş. Sırt çantasındaki ağır su kabını da ceketin içine gizlenmiş bir su kesesi ile değiştirmiş. Tasarımcı, prototipini dünyanın en kurak yerlerinden biri olan Atacama Çölü’nde (Şili) test etmiş. Lexus “Your Choice Award” için oylama; hem çevrim içi olarak hem de Milano tasarım haftasında prototipin segilendiği alana gelen ziyaretçilerin katılımıyla gerçekleştirilmiş. Yukarıda da belirttiğim gibi ceket, bu halk oylamasında büyük bir başarı yakalayan 4 tasarımdan biri olmuş.

Pavel Hedström’un yeni projelerini, kurucusu olduğu tasarım stüdyosu inxects’in internet sitesi ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

havadaki nemi suya donusturen ceket

Görsel: Instagram