Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Gen-2 ile Metinlerden Gerçekçi Videolara

Gen-2 ile Metinlerden Gerçekçi Videolara

Runway tarafından yaratılan "Gen-2"; metin, görüntü veya kısa videolardan yeni videolar üretebilen çok modlu bir yapay zeka sistemi.

Runway birkaç ay önce Text to Video isimli yapay zekalı video düzenleme özelliğini tanıtmış, metinden video üretimine ve video editörlüğünün geleceğine ışık tutmuştu. Bu defa da daha fazla yeteneğe sahip Gen-2 ile gündemde. Gen-2’yu “metin, görüntü veya video kliplerle yeni videolar oluşturabilen çok modlu bir yapay zeka sistemi” olarak tanımlıyor.

metinden video üreten yapay zeka gen-2

Işık yok, kamera yok, aksiyon yok

Gen-2 kelimeleri analiz ediyor ve saniyeler içinde kullanıcının verdiği komut istemine dayalı olarak bir video üretiyor. Işık, kamera ve ağır ekipmanlar olmadan herkesin film yapabilmesi adına yeni kapılar açıyor. Runway bu durumu “Hiçbir şey çekmeden yeni bir şey çekmek gibi” tarif ediyor. Tanıtım sayfasında da burada gördüğünüz örnekler neler yapılabileceğini ortaya koymuş. Gen-2’nin herkesin kullanımına açık olduğunu da ekleyeyim.

Gen-2 Runway’in, önceki yapay zeka sistemine göre çok daha gerçekçi ve hatta gerçeküstü videolar oluşturabiliyor. Tabii giderilmeyi bekleyen eksikler de yok değil. Her şeyden önce videolardaki ufak tefek tutukluklar dikkat çekiyor. Gen-2 yayına girer girmez deneyenlerin ilk yorumlarına göre videolarda şu an için 3 saniyelik bir sınır varmış gibi görünüyor. Runway henüz bu konuda açıklama yapmamış.

metinden video üreten yapay zeka gen-2

Bu araç ve metinden video üreten diğer araçlar, şu an için sunumlarını renklendirmesi gereken eğitimciler, pazarlamacılar ve öğrenciler, için fayda sağlayabilir.

Metinden video üreten yapay zekalı araçların yeteneklerinde bir sıçrama dönemi yaşanıyor

Aslında şu anda metinden video üreten yapay zeka programlarında genel anlamda bir sıçrayış söz konusu. Bu alanda öncü olmak için sağlam hamleler yapan Runway’in Gen-2 aracı da bunlardan biri. Yapay zeka video platformu Camcorder AI’nın kurucusu Philipp Tsipman, yedi gün içinde Gen-2 dahil olmak üzere bu seviyede beş yeni yapay zeka video üreticisinin ortaya çıktığını bildirdi. Bu da bir kez daha gösterdi ki, yapay zekanın yetenekleri çok hızlı ilerliyor ve bu alanda sürekli sıçralamalar yaşanıyor.

Bu alanda daha kolay arayüze ve daha iyi görüntü kalitesine doğru yaşanan sıçramalar devam ettikçe, deepfake riski de daha sık konuşulmaya başlayacak. Kötü niyetli kullanıcılar; topluma sahte olayları, durumları ya da fikirleri aşılamak için bunları gerçekmiş gibi öne sürdüğünde ve iddialarını da gerçeğinden ayırt edilemeyecek seviyede gerçekçi videolarla desteklediklerinde neler yaşanabileceğini hayal etmek zor değil. Bu kötü niyetli kullanıcılar; hükümetler, şirketler ve çeşitli topluluklar olabilir.

Görsel: Runway