Savunma sanayi ile ilgili haberlerle sıkça gündeme gelen insansız hava araçları, ana akım medyada her ne kadar savaşma ve yok etmekle bağdaştırılsa da, geliştirilen her teknolojide olduğu gibi kullanım şekline bağlı olarak kurtarma ve yeşertme gibi işlevlere sahip. Orman yangınlarına müdahale etme amacıyla sıklıkla başvurulan drone teknolojisi, yangın sonrasında havadan tohumlama yapılmasını sağlayarak yanan bölgenin iyileşerek eski haline dönmesine yardımcı oluyor.
Havadan tohumlama, yanan veya ulaşımı zor olan bölgeler için bir çözüm seçeneği olmakla birlikte bazı dezavantajlara sahip. Havadan bırakılan tohumun düştüğü alanda filizlenebilmesi için bir miktar toprağa gömülerek doğrudan güneş ışığından ve tolere edemeyeceği kadar soğuk hava gibi bazı çevresel koşullardan korunması gerekir. Carnegie Mellon Üniversitesi, Syracuse Üniversitesi, Pensilvanya Üniversitesi ve Zhejiang Üniversitesi’nden bilim insanları, bu handikapı ortak bir çalışmayla geliştirdikleri ‘E-Seed’ adlı tohum taşıyıcı ile çözdüler.
Carnegie Mellon University researchers developed a self-burying seed carrier that could be used to improve the efficiency of aerial seeding pic.twitter.com/L5B6MaO9JM
— Reuters (@Reuters) March 14, 2023
İnsansız hava aracından atıldıktan sonra toprağı kazarak kendi kendini gömebilen bir tohum taşıyıcı geliştiren bilim insanları, bu projeleriyle ağaçlandırma çalışmalarında havadan tohumlandırmanın başarısını önemli ölçüde artırmayı hedefliyorlar. Görünümü matkaba benzeyen tohum taşıyıcı, büyük ve fiziksel olarak erişilemeyen alanları hızla kaplayabilir. Bununla birlikte, gömülmemiş tohumların çimlenme oranını düşüren güçlü güneş ışığı, rüzgâr ve nem gibi dış etkenlere doğrudan maruz kalmasını ve tahıl yiyen kuşlar tarafından tüketilmesini önler.
Türkçe’de ‘Dönbaba‘ olarak bilinen Erodium adlı bitkinin toprağı delerek kök salışından esinlenen bilim insanları, ahşap kaplama taşıyıcıyı bükülebilen üç kuyruklu sert bir aktüatör olarak tasarladılar. Biyomimetik yani doğa unsurlarını taklit eden bir cihaz olan tohum taşıyıcının, düz bir arazide toprağa gömülme oranının yüzde 80 olduğu açıklandı. Kendi kendini gömebilen tohum taşıyıcı, biyogübreler ile yaklaşık 11 milimetre uzunluğunda ve 72 miligram ağırlığındaki beyaz kabuklu çam fıstığı kadar büyük bitki tohumları dahil olmak üzere çeşitli boyut ve içerikteki yükleri taşıyabiliyor.
Havadan tohumlamada kendiliğinden toprağa gömülen E-seed’in geliştirilme süreci ve elde edilen sonuçları yayınlanan bu makalede detaylı olarak bulabilirsiniz.
Görseller: Twitter, Youtube