Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Plastik Atıklar Dile Geldi

Plastik Atıklar Dile Geldi

Koreli sanatçılar ujoo+limheeyoung, geliştirdikleri 'Song From Plastic' adlı fonograf ile plastik atıkların kendi melodilerini ortaya çıkartıyorlar.

Dünya genelinde 1950’lerden bu yana 8 milyar tondan fazla plastik ürettik ve bunun yalnızca yüzde 9’unu geri dönüştürebildik. Rakamlardaki sıfırları zihnimize sığdıramazken bu kadar plastiği toprağa, suya ve hatta nefes aldığımız havaya sığdırmayı başardık. Birçoğumuzu dehşete düşüren bu plastikler, mevcut miktarlarıyla dile gelseler yeriydi. Nitekim geldiler de. Plastik atıklardan müzik üreten Koreli sanatçılar ujoo+limheeyoung, geliştirdikleri ‘Song From Plastic’ adlı fonograf ile plastiklerin kendi melodilerini ortaya koyuyorlar.

Sanatçılar, projenin çıkış noktasını “İnsanlar ne tür izler bırakmalı? İnsanlığımızın’ bir kaydını bırakacaksak, bunun plastik çöpten başka bir şey olması gerekmez mi?” sözleriyle açıklıyorlar. İnsan deneyiminin güzelliklerini plastik çöp parçalarına çeviren çeşitli seslerin kaydını yakalayan Song From Plastic adlı cihaz, ilhamını Antroposen çağına dair fütürist bir fikirden alıyor: Şimdinin soyu tükenmiş varlıklarının sesleri, bundan on binlerce yıl sonra ortaya çıkacak akıllı bir yaşam formu tarafından keşfedilecek bir plastik fosilden geliyor.

Mekanik seslerin kaydedilerek yenilenmesini sağlayan fonografa yeni bir yorum getiren Koreli ikili, kablosuz telefon, yumurta kartonu veya eski bir saat gibi yüzeylerinde oyuklar bulunan nesneleri plak olarak kullanıyor. Bir sensöre sahip olan cihaz, tetiklenerek etkinleştiriliyor ve melodilerini 1,5 metrelik bir yarıçap içinde duyurabilecek şekilde çalmaya başlıyor. Yakın zamanda Seul’deki Amorepacific Müzesi’nde halka açılan müzik enstalasyonunda kullanılan parçalar da aynı zamanda müze içinde sergileniyor.

 

Görseller: ujoo+limheeyoung, Youtube