Kişinin; dil, okuma, ve yazma becerilerinde sorunlar yaşamasına neden olan disleksi sanılanın aksine bir hastalık değil öğrenme farklılığı. Farklı dereceleri ve tipleri bulunan disleksinin semptomları ise yaşa ve kişiye göre değişiklik gösterebiliyor. Dünyanın en büyük disleksik topluluklarından biri olan Made By Dyslexia, disleksisi olan bireylerin farklı düşünme becerilerine sahip olduğunu ve bu becerinin eğitimden iş hayatına kadar farklı bakış açıları kazandırabileceğini daha fazla insana duyurmayı hedefliyor.
Disleksi konusunda algıları değiştirmek için çaba sarf eden bir organizasyonun parçası olan ve disleksisi olan ünlü iş insanı Sir Richard Branson ve kurucusu olduğu Virgin Group ile bir iş birliği gerçekleştiren kurum, Dyslexic Thinking (Disleksik Düşünme) terimini kullanıcıların LinkedIn profiline ekleyebileceği bir beceri kıstası haline getiriyor.
Disleksinin benzersiz düşünme biçimini oluşuna vurgu
FCB Inferno tarafından yaratılan #DislexicThinking etiketli kampanya, disleksiyi bir sorun olmaktan çıkarıp iş hayatı için önemli bir beceri olarak konumlandırıyor. Kampanyada Richard Branson’ın yanı sıra Wright Kardeşler, Agatha Christie, Thomas Edison, Leonardo da Vinci, Henry Ford, Beethoven gibi tarihin önemli isimleri örnek gösteriliyor. Bunula birlikte hazırlanan reklam filmide disleksisi olan Orlando Bloom, Keira Knightley, Chris Robshaw, Maggie Aderin-Pocock, Tori Cadogan, Nick Jones, Omari McQuenn gibi günümüzden ünlü simalar da yer alıyor.
Sir Richard Branson, kampanyanın öncüsü olarak bu aynı başında LinkedIn profiline “Disleksik Düşünme” becerisini ekleyerek konu hakkında farkındalık oluşturmak ve daha fazla insanın bu özelliğini bir yetenek göstermesi için ilk adımı attı.
Bu harekete katılan dictionary.com da LinkedIn’e bir yetenek olarak eklenen disleksik düşünme yetisini resmi bir terim olarak sözlüğe ekleyeceğini taahhüt etti. Bu sayede uzun süredir disleksi topluluğu içinde kullanılan bu tanım daha geniş kitlelere yayılabilecek.
10 gün içinde 10 bin kişi LinkedIn profiline “Disleksik Düşünme” becerisini ekledi
Bu benzersiz düşünme biçiminin olumlu bir özellik olarak LinkedIn’e eklenmesi problem çözme konusunda farklı yeteneklere sahip disleksik bireylerin kendilerini daha iyi ifade etmesine imkan tanıyor.
İş hayatı için önemli bir yere sahip böylesine platforma eklenmesinden memnuniyet duyduğunu ifade eden Richard Branson da disleksik bir düşünür olmayı paylaşmanın gurur verici olduğunu vurguluyor.
Dyslexic Thinking kampanyasına Orlando Bloom, Jamie Oliver, Keira Knightley, Maggie Aderin-Pocock ve Nick Jones gibi tanınmış kişiler de kısa videolar çekerek katıldı ve disleksi teşhisi konan insanların bu yeteneğini platforma eklemesi için çağırıda bulundu. Kampanyada henüz daha iki hafta geride kalmamışken 10 binden fazla insan LinkedIn profiline “Disleksik Düşünme” becerisini ekledi.
So pleased over 10,000 people have added #DyslexicThinking to their list of skills on their @LinkedIn profile in the last week. This film shows just some of the ways #DyslexicThinking has helped in moving the world forward. pic.twitter.com/4O06Renbl1
— Richard Branson (@richardbranson) April 12, 2022
Künye
Müşteri: Virgin Group, Made By Dyslexia
Ajans: FCB Inferno
Yaratıcı Yönetmen: Austin Hamilton & Jess Giles
CCO: Owen Lee
Yaratıcı Yapımcı: Rachael Clarke
Tasarım: Dante Attuoni
Kurgu: Viliam Snirc
Görsel: Virgin Group