Her ne kadar dominoları tek tek dizip devasa bir alanda görsel bir şölen yaratmak hoş ve tatmin edici olsa da her insan bunu başarabilecek sabıra ve bilek hassasiyetine sahip değil. Tabii işin içinde insan olunca da hata payı muhakkak oluyor. Mühendis ve YouTuber Mark Rober ise bu işi kendisinin ve üç mühendisin ortaklaşa yarattığı usta bir robota devrediyor.
19 milyondan fazla abonesi bulunan Rober, kanalında ara sıra ilginç mühendislik projelerine yer veriyor. Aynı zamanda eski bir NASA mühendisi olan YouTuber, zamanında buradaki bazı çılgın projelerin de sorumluluğunu üstlenmiş.
Tek seferde 300 dominoyu kusursuz bir şekilde dizen robot: Dominator
Küçük yaşlarda da evinde dominolar dizerek şekiller oluşturan Rober ekip arkadaşlarıyla birlikte 5 yıllık geliştirmenin sonunda bu işi usta bir domino diziciden 50 kat daha hızlı yapabilen robutu geliştiriyor ve büyük rekor için YouTube videosunda görücüye çıkarıyor. “Dominator” olarak adlandırılan bu robot, 7 kişilik bir ekibin neredeyse bir haftada tamamlayacağı büyüklükte bir alanı 24 saatte bitirme hedefiyle geliyor.
If you suck at setting up dominoes but you’re good at engineering… then you’re actually *really good* as setting up dominoes (new video is live on YT). pic.twitter.com/jVSgsQo7o7
— Mark Rober (@MarkRober) July 27, 2021
Dominator’ın en bitirici özelliği tek seferde 300 domino taşını dizebiliyor oluşu. Benzer bir şekilde domino taşlarını dizen başka robotlar olsa da bunu tek tek yapıyorlar ve tek seferde haznelerine çok fazla domino alamıyorlar. Bu da onların çok efektif bir şekilde kullanılmalarının önünde en büyük engel oluyor. Bununla birlikte tek seferde çoklu dizmek yerine yan yana bir seri yapmanın bir diğer büyük sorunu ise renkleri ayarlamak oluyor. Ufek tefek eserler ortaya çıkarmak için bu minik robotlar iş görecektir ancak Mark Rober gibi dev bir mural ortaya çıkarmak isteniyorsa Dominator bu iş için biçilmiş kaftan.
Dominator, taş dizme sırasında doğru rotayı bulması için GPS sensörleriyle donatılıyor. Ayrıca yerdeki işaretleri izleyen ve karanlıkta dahi doğru konumlamayı yapabilen kızılötesi kameralar kullanıyor. Her ne kadar GPS yön bulma işlemlerinde yüksek doğrulukta çalışıyor olsa da dominoları doğru bir şekilde hizalamak ve devrilme sorununu kusursuz bir şekilde çözmek için kameraların desteğini almak gerekiyor. Kameralarla birlikte kullandıkları işaret sistemi bu noktada doğru dizim için yardımcı oluyor.
Robotik kol, taşları Dominator’ın haznesine hızlı bir şekilde dizmeye yardımcı oluyor
Videoda Dominator’ın rakibi olarak “Domino Queen” olarak da bilinen YouTuber Lily Hevesh bulunuyor. Lily Hevesh 300 dominoyu dizmeye çalışırken bir süre sonra Dominator geliyor ve tek seferde işi bitiriyor.
Projenin görünen yüzünde Dominator olsa da doğru renkleri hızlı bir şekilde dizme işleminin arka kısmında hızlı robot kollarıyla taşları doğru yere gönderen bir robot kolu bulunuyor. Dominator taşları yerleştireceği yere gitmeden önce özel olarak hazırlanmış platforma geliyor ve 3B baskı ile hazırlanmış hunilerden ve Hot Wheels borularından geçen dominoları haznesine alıyor. Bir tur bitip Dominator taşları dizmeye gittiği sırada ise robot kol beklemiyor ve sonraki turlar için taşları uygun deliklere gönderiyor. Bu sayede yeniden dolum için minumum süre harcanıyor.
Mark Rober, videosunda robotun geliştirme sürecine ve bu işi nasıl başardıklarına değiniyor. Bununla birlikte fikirden prototip sürecine yazılımdan donanıma kadar tüm detayların yer aldığı blog yazıları da bulunuyor. Tüm bu çalışma ve emeğin ardından Dominator büyük gün geldiğinde domino taşlarını 300’er 300’er dizmeye başlıyor ve ortaya devasa bir Mario muralı çıkıyor.
Toplamda 102 bin 600 domino taşı 24 saatten sadece biraz daha fazla sürede diziliyor. Ufak bir kıyaslama yapmak gerekirse bir kişi tarafından hazırlanıp devrilen rekor domino taşı sayısı 321.197 taş ile Çinli Liu Yang’a ait. Liu bu girişimini tamamlamak için 23 Kasım – 31 Aralık 2011 tarihleri arasında çalışıyor.
Görsel: YouTube