Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Robot Doktor Tek Başına Yumuşak Doku Ameliyatı Yaptı

Robot Doktor Tek Başına Yumuşak Doku Ameliyatı Yaptı

İnsanların minimum rol aldığı, robotların ise tıp alanında rolünün arttığı bir gelecek bizi bekliyor.

Science Translational Medicine’de yayınlanan bir makaleye göre, Children’s National ve John Hopkins University araşmacıları bir araya gelerek tek başına doku ameliyatı yapabilen bir robot geliştirdi. Smart Tissue Autonomous Robot (kısaca STAR) isimli robot, gerçekleştirdiği deneysel ameliyatla birlikte yumuşak doku ameliyatı yapabildiğini ispatladı.

Sağlık ve tıp alanında robotlar uzun yıllardır kullanılıyor. Fakat robotlar, insanların asistanı olmaktan öteye gidemiyordu. Belirli konularda insanların mikronik müdahaleleri ve kontroller eşliğinde robot – insan ilişkisi sürüyordu. STAR’ın bu ameliyatı başarıyla sonuçlandırması ise geleceğe dönük bir umut ışığı ve konsept ispatı olarak görülüyor.

STAR’ın ameliyatını gözlemleyen doktorlar ise bu sonuçları göz önüne alarak analiz yaparken tutarlılık ve hassasiyet konusunda en yetkin doktorlarla yarışabilecek seviyede olduğunu ortaya çıkardı. 3 boyutlu görsel takip ve kısa mesafe kızılötesi floresan teknikleriyle güçlendirilen STAR’ın cerrahi yeteneklerinin altında bu özellikler yatıyor.

Şimdilik sadece kavram kanıtlama aşamasında olan ve bu teknolojinin mümkün olduğunu gösteren STAR’ın ne zaman ameliyat masasının başına geçeceği konusunda ise kesinleştirilmiş bir bilgi henüz bulunmuyor. Araştırmaların ve geliştirmelerin ışığında bu teknolojiye yön verilecek.

Görsel: Carla Schaffer / AAAS