Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Evde Bar Ortamı

Evde Bar Ortamı

I Miss My Bar isimli proje, pandemi döneminde kalabalık ortamların ambiyansını özleyenler için sesli bir deneyim sunuyor.

Pandemi nedeniyle restoranların, kafelerin ve barların kapanmasıyla her deneyimi eve taşıyoruz. Ancak dışarda olma arzusunu engellemek zorlayıcı olabiliyor. Şartlar düşünüldüğünde bir süre daha evlerde kendi deneyimimizi oluşturmaya devam etmek durumda kalacağız gibi duruyor. I Miss My Bar isimli proje, uzak kaldığımız deneyimi yaşamak için bir fırsat sunuyor.

Sokağın sesi, mekandaki insan gürültü ve barmenin hazırlıkları

I Miss My Bar, Meksika merkezli tasarım ajansı Tandem Monterrey ve teknoloji stüdyosu Lagom tarafından yaratıldı. Başlangıçta Maverick adlı yerel bir barın tanıtımı için geliştirilen sitede bu barın bir illüstrasyonu bulunuyor. Damián Treviño tarafından hazırlanan illüstrasyon sitenin girişinde yer alıyor. Bu illüstrasyon dışında görsel açıdan başka bir şey bulunmuyor. Bar ambiyansını yeniden yaratmak için ise sesler kullanılıyor.

Barın arkasında çalışan barmenden ortam seslerine, cama vuran yağmur sesinden sokak seslerine kadar toplamda 7 farklı ses bulunuyor. Bardaklar tıngırdatılıyor, barmen bir yandan içecekleri hazırlamak için barın arkasında çalışıyor. Sokaktan sesler geliyor. Bu seslere internet sitesinde bulunan Spotify listesinden haftalık olarak güncellenen müzikler de eklenebiliyor. Maverick çalışanları tarafından paylaşılan listeye buradan ulaşabiliyor.

Ortam sesleri istenilen şekilde ayarlanabiliyor

Ortamın ambiyansı istenilen şekilde değiştirilebiliyor. İsterseniz kalabalık bir bar ortamı isterseniz mekanın önünde bir sokaktaymış gibi deneyim yaratılabiliyor. Her sesin yüksekliği isteğe göre değiştirilebiliyor. Bu sayede yağmurlu bir havada cam kenarında içeceğini yudumluyormuş gibi bir hisse kapılmak da mümkün oluyor barmenin karşısında oturup onun hazırlıklarını izliyormuş gibi bir ambiyansa girmek de. Tek yapmanız gereken ses yüksekliğini ayarlamak ve ortamın akışını hissetmek.

i miss my bar

Tandem’in kurucusu René Cárdenas dünyanın farklı noktalarından insanın bu projeyi deneyimlediğini söylerken bunun sebebinin doğal olarak insanların paylaşma arzusundan kaynaklandığını ifade ediyor. Her ülkede farklı kısıtlamalar olsa da ortak bir mekanda bir araya gelip arkadaşlarla sohbet etmek, bir şeyler içmek, o kalabalığın sesini hissetmek herkes için özlenen bir deneyim olduğunu paylaşıyor. Ülkemizde siteye ancak Türkiye dışından bir IP adresi kullanılarak giriş yapılabiliyor.

Görsel: Instagram