Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
2020’de Akılda Kalan Teknolojiler [Bigumigu’da 2020]

2020’de Akılda Kalan Teknolojiler [Bigumigu’da 2020]

Bigumigu’da 2020 yılını özetliyoruz: Teknoloji alanında yılın en dikkat çeken, en yenilikçi, en değer yaratan ürünleri, hizmetleri ve girişimleri.

2020 küresel salgın nedeniyle dünya düzeninde köklü bir değişimi başlattı. Bu değişim hayatımın her alanına yansıdı. Geride bırakmaya hazırlandığımız bu sıra dışı yılın en çarpıcı haberlerini inceledik ve öne çıkanları bu derlemede topladık.

Bigumigu’nun üç ana kategorisinden birisi olan teknoloji üzerine bu yıl çok çeşitli gelişmelerle karşılaştık. Hayatı kolaylaştıran yazılım ve uygulamalardan elektrikli araçlara kadar farklı alanlarda öne çıkan gelişmeler bulunuyor. Ayrıca üniversite çatısı altında geliştirilen deneysel projeler de günümüz teknolojilerinin farklı amaçlarla nasıl kullanılabileceği üzerine çeşitli fikirler sunuyor. Bununla birlikte pandemi dönemi orataya çıkan bir maske tasarımı da derleme içerisinde kendine yer buluyor. Bigumigu’da yıl boyunca yazdığımız içerikler arasından teknoloji alanında öne çıkanlara gelin birlikte bakalım.

Artırılmış Gerçeklik Kullanarak Gerçek Objeleri Kopyalayıp Yapıştırmak

Fransız yazılımcı ve tasarımcı Cyril Diagne ise farklı bir yaklaşımla gerçek nesneleri telefon üzerinden Photoshop’a aktarabilen yazılım tanıttı. Twitter hesabından paylaşım yapan yazılımcı AR Cut & Paste isimli uygulamanın nasıl çalıştığını video ile açıkladı. Tasarımcıların işini oldukça kolaylaştırabilecek bu uygulama gerçek dünyadaki herhangi bir nesnenin saniyeler içerisinde sanal ortama taşınmasına imkan sağlıyor. Makine öğrenme sayesinde görüntüde yer alan nesneyi algılıyor. Arından fotoğrafını çekip arka planını kesiyor.


Neon

Samsung’dan Yapay Zekalı Sanal İnsanlar

Neon adlı yapay zekalı avatarlar, Samsung’un “bilim kurguyu gerçeğe dönüştürme” misyonuyla kurduğu STAR Labs tarafından geliştirildi. Neonlar, Siri veya Alexa gibi yapay zekalı asistanların aksine “her şeyi bilen botlar” veya kullanıcıların soru ve taleplerine cevap verecek bir arayüz olarak programlanmamışlar. Bu avatarları, sanal ortamda kullanıcılara gerçek insanlarla etkileşim kuruyor hissi vermeleri için tasarlanmış hiper gerçek görünümler olarak düşünebiliriz. STAR Labs yakın gelecekte insanların müşteri hizmetleri danışmanı, finansal danışman, sağlık hizmeti sağlayıcısı gibi farklı hizmetler için bir Neon’a abone olacağını öngörüyor.


Electrified Wingsuit

BMW’den Elektrikli Wingsuit

BMW’nin sürdürülebilir mobilite teknolojilerini üreten kuluçka merkezi BMW i tarafından geliştirilen Electrified Wingsuit, wingsuit uçuşlarına yeni bir soluk getiriyor. Yerçekimine en doğal yoldan karşı koyarak yapılan wingsuit uçuşu (wingsuit flying), havada düşüş hızını yavaşlatmak için özel olarak geliştirilmiş bir kıyafet (wingsuit/kanat kıyafeti) ile gerçekleştiriliyor. Uçaktan veya yüksek bir yerden atlayarak yapılan bu ekstrem sporda, yere iniş için paraşüt kullanılıyor. BMW i‘nin bu kanat kıyafeti için geliştirdiği elektrikli sürüş sistemi hem bu spora hem de uçma hayallerimize yeni bir soluk getiriyor.


Theia

Görme Engelli Bireyler İçin Robot Rehber Köpek

Loughborough Üniversitesi’nden endüstriyel tasarım öğrencisi Anthony Camu, sanal gerçeklik oyun konsollarından ve otonom araçlardan ilham alarak Theia adlı robot rehber köpeği tasarladı. Theia’da kullanılan temel teknoloji, kontrol momenti jiroskopuna dayanıyor. Bu jiroskop, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kullanılanlar da dahil olmak üzere genellikle uzay aracı tutum kontrol sistemlerinde kullanılan bir parça. Bu jiroskop, Theia’nın nereye gittiğine bağlı olarak kuvvet geri bildirimi yapmasını; kullanıcının elini, tıpkı kılavuz köpeklere takılan özel tasmalarda olduğu gibi istenen yöne yönlendirebilmesini sağlıyor.


PuriCare Wearable Air Purifier

LG’den Rahat Nefes Almayı Sağlayan Yüksek Teknolojili Maske

LG, PuriCare Wearable Air Purifier ile sıradan maskelerle yaşadığımız en temel sorun olan rahat nefes alamama konusuna çözüm getiriyor. Maske 2 adet H13 HEPA filtresi, çift fan ve bir de solunum sensörüyle donatılmış. Bu sayedede kullanıcılara daha yüksek bir güvenlik hissi vermeyi amaçlıyor. Maskede LG’nin ev tipi hava temizleyicileri serisinde halihazırda kullandığına benzer filtreler kullanılmış. Patentli solunum sensörü sayesinde maske, kullanıcının solunum düzenini algılayabiliyor ve solunumun sorunsuz olması için fanları buna göre ayarlıyor. Üç farklı hızda çalışan fanlar, hava girişine yardımcı olmak için hızlanıyor ve direnci azaltmak için yavaşlıyor.


Şarkıyı Mırıldan Google Bulsun

Çaresizce mırıldanarak şarkıyı bulmaya çalışmak artık geride kalıyor. Google, bu sinir bozucu durumu çözüme kavuşturmak için aranan özelliği sunuyor. Hum to search (bulmak için mırıldan) özelliği ile kafada çalıp duran ama bir türlü akla gelmeyen şarkıların ne olduğu bulunabiliyor. Kullanıcılar şarkıyı mırıldanarak veya ıslık çalarak aratabiliyor.


Metinleri Analogdan Dijitale Çeviren Mini Tarayıcı: Hyler

Hyler temel olarak fosforlu bir kaleme benziyor. Kitap, gazete ya da bir araştırma yazası gibi kağıt üzerindeki yazıları düzenlenebilir olarak bilgisayara aktarıyor. Analog ile dijital arasında bağlantı sağlayan bu kalemler günlük çalışma hayatında sürekli karşı karşıya kalınan kelime arama konusunda da yardımcı oluyor. “Arama Modu” sayesinde üstü çizilen kelimelerin anlamını araştırıyor. Çeşitli arama motorlarını ve bağlı olduğu sözlüklerden aldığı kapsamlı sonuçları kullanıcıya sunuyor.


Kişisel Holografik Antrenman Partneri: Ghost Pacer

Artırılmış gerçeklik koşu koçu Ghost Pacer antrenmanlarda koşucuların en iyi performansını göstermesine yardımcı oluyor. Artırılmış gerçeklik gözlükleri koşucuların her koşuda en iyi performansı göstermesi için canlı bir holografik rakip yaratıyor. 90 gram ağırlığındaki bu gözlük gerçekçi bir avatar oluşturarak koşucuları motive ediyor ve meydan okumalarına imkan tanıyor. Sporcular karma gerçeklik gözlük setini kullanarak hedefledikleri hızı veya antrenman programını seçiyor. Holografik avatar belirdikten sonra program başlıyor. Koşucu dijital rakibiyle yol boyunca yarışıyor.


SmileMate

Akıllı Telefonla Diş Kontrolü

Fransız şirket Dental Monitoring tarafından yaratılan SmileMate, hastaların diş taramalarını evde yapabilmesi ve böylece ortodontistlerin hastalarının ilerleyişini uzaktan takip edebilmesi için tasarlanmış akıllı telefona entegre bir sistem. Temel olarak bir diş retraktörü ve ScanBox adı verilen bir akıllı telefon tutma yuvası olmak üzere 2 parça donanımdan oluşuyor. Tarama yapma zamanı geldiğinde hastanın yapması gereken ilk şey ayna karşısına geçmek ve retraktörü ağzına koyarak dişlerini açığa çıkarmak. Ardından telefonlarının takılı olduğu ScanBox’ı bu retraktöre tutturmak. Mıknatıslı sistem sayesinde bu iki parça kolayca tutturulabiliyor.


Google, Yapay Zeka ile 2B Videodaki 3 Boyutlu Objeleri Algılayabiliyor

Google’ın yeni aracı Objectron, yapay zeka destekli yazılımıyla iki boyutlu video içindeki 3 boyutlu objeleri tespit edip derinliği algılayabiliyor. Objectron ile birlikte pek çok alanda ilerleme kaydedilebilecek. Robotik, sürücüsüz araçlar, benzer görselleri çağırma, artırılmış gerçeklik gibi alanlarda katkı sağlayacak. Çünkü robotların veya yazılımların kameralar aracılığıyla gördüklerini modellemesi ve objeleri birbirinden ayrılması çok kolaylaşacak.


Yüz Tanıma Sistemlerinin Fotoğrafları Tanımasını Engelleyen Uygulama: Fawkes

Chicago Üniversitesi’ndeki SAND Laboratuvarından bir grup mühendis fotoğrafların yüz tanıma teknolojilerinden gizlenebileceği Fawkes isimli bir uygulama geliştirdi. Adını V for Vendetta çizgi romanında ve filminde devrimcilerin taktığı Guy Fawkes maskesinden alan Fawkes, sistemleri kandırmak için insan gözünün neredeyse fark edemeyeceği çok ufak değişikler yapıyor. Görüntü gizleme adı verilen bu işlemden sonra artık yüz tanıma sistemlerinden gizlenmek mümkün oluyor.


blob opera

Renkli Yaratıklarla İnteraktif Opera Deneyimi

Google ve sanatçı David Li tarafından sunulan makine öğrenme deneyi Blob Opera interaktif bir sanat deneyimi sunuyor. Blob Opera, opera ustalarının seslerini ve makine öğrenme teknolojisini kullanarak tatlı animasyon karakterler üzerinden kendi parçanızı oluşturmaya veya eğlenceli vakit geçirmeye imkan veriyor.


zoox

Amazon’un Satın Aldığı Zoox’un Otonom Elektrikli Aracı

Amazon’un satın aldığı Zoox, uzun çalışmalarının ürünü olan yüksek pil kapasiteli otonom aracını tanıttı. Otomobil tarzı otonom araç dört kişilik oturma kapasiteli. Dört teker üzerinden yönlendirme sunan araç iki yönlü sürüş becerisinin yanı sıra dar alanlarda da manevra yapabiliyor. Bu sayede geri gitmeye gerek kalmadan yön değiştirebiliyor veya keskin dönüşleri ekstra manevra olmadan gerçekleştirebiliyor. Zoox sürüşte olduğu kadar güvenlikte de aracını son teknoloji ile donatıyor. Geleneksel otomobillerde bulunmayan 100’den fazla güvenlik yeniliği bulunuyor.


Omni One

360 Derece Koşu Bandı Üzerinde Oyun Oynarken Egzersiz Yapmak

Omni One, kullanıcının video oyunları ve diğer sanal ortamlarda 360 derece yürümelerine veya koşmalarına olanak tanıyan bir sanal gerçeklik koşu bandı. Omni ile gerçek yaşamdaki tüm aksiyonları (zıplama, diz çökme vb hareketlerde de dahil) koşu bandı üzerinde gerçekleştirebilirsiniz. Böylece oyun karakterine komutlarla değil doğrudan kendi hareketlerinizle hayat verebilirsiniz.

Görsel: Electrified Wingsuit