Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kitlesel Fonlamayla Hayata Geçirilen Özgün Projeler [Bigumigu’da 2020]

Kitlesel Fonlamayla Hayata Geçirilen Özgün Projeler [Bigumigu’da 2020]

Bigumigu’da 2020 yılını özetliyoruz: Oldukça kısa sürede fonlanan projelerden uçuk fikirlere kadar yıl boyunca kitlesel fonlama ile destek bulmuş yaratıcı girişimleri derledik.

2020 küresel salgın nedeniyle dünya düzeninde köklü bir değişimi başlattı. Bu değişim hayatımın her alanına yansıdı. Geride bırakmaya hazırlandığımız bu sıra dışı yılın en çarpıcı haberlerini inceledik ve öne çıkanları bu derlemede topladık. Yüzbinlerce kişinin destek olduğu kitlesel fonlama ile hayata geçen tasarımlar, yaratıcı çözümler ve teknolojiler derleme listemizde yer alan başlıklar arasında bulunuyor.

Kitlesel fonlama platformları üzerinden fikirlerini ve projelerini insanlarla paylaşan ve destek bekleyen girişimcilerden kimileri diğerleri arasından sıyrılıp kısa sürede gerekli olan miktarı topladı. Bazı projeler ise son güne kadar hedefledikleri bütçeye ulaşmak için bekledi. Diğer Bigumigu’da 2020 derleme haberlerimizde olduğu gibi bu kategoride de pandeminin etkisinin hissedildiği projeler yer alıyor. Evden çalışma düzenine yardımcı olacak ürünler, alternatif maske tasarımları dikkat çekiyor. Maskelerden kısa filmlere, teknolojik aparatlardan yaratıcı tasarımlara kadar çeşitli alanlarda fark yaratan projelere gelin birlikte bakalım.

Sterilize Edilip Yeniden Kullanılabilen Şeffaf Maske: LEAF

Dünyanın ilk FDA (The Food and Drug Administration) tescilli şeffaf maskesi olan LEAF farklı bir alternatif olarak sunuluyor. Doğadan esinlenen tasarıma sahip ürünün isminin çıkış noktası da yapısal olarak benzediği yapraklardan geliyor. LEAF tasarımı sayesinde insanların bağlantıda kalmasına imkan tanırken N99 standart hava filtreleme özelliğiyle tam koruma sağlıyor. Şeffaf maske bu yıl Bigumigu’da en çok okunan haberlerin arasında yer alıyordu.


UV-C Sterilizasyon Sistemli Kablosuz Şarj Cihazı: Cell

Teknolojiyi tasarımla birleştiren Ampere, virüsleri ortadan kaldırma özelliği olduğu için son dönemlerde daha popüler hele gelen UVC ışığıyla kablosuz şarj özelliğini bir araya getiriyor. Cell, yavaş yavaş hayatın bir parçası haline gelen kablosuz şarj özelliğini günümüzün hijyen açısından önem taşıyan bir diğer özelliğiyle birleştiriyor. Genişletilebilir UV dezenfektan bölmesi sayesinde Cell telefonları bir dakika içerisinde temizliyor. Tüm telefon modellerine uygun şarj cihazı 15W kablosuz şarj özelliğine sahip. Cihazın yan tarafında yer alan USB-C çıkışı sayesinde akıllı saat gibi kablosuz şarj desteği olan ikinci bir ürünü de şarj etmeye imkan tanıyor.


Veelo

Paten ve Kaykay Kullanıcıları İçin Elektrikli Teker

Brice Jamieson’ın tasarladığı Veelo, bir parça absürt görünse de Veelo paten ve kaykay kullanıcıları için bir çözüm sunuyor. Kanadalı girişimci Brice Jamieson tarafından yaratılan Veelo, uzatılabilir gidon ve önde bir elektrikli tekerden oluşan paslanmaz çelikten bir araç. Veelo ile paten ya da kaykaya gidon ve ön teker ekleyerek onu scooter benzeri bir araca dönüştürmüş oluyorsunuz. Araç, 20 inçlik bir jant, 4 inçlik lastik ve saatte maksimum 32 km hız sağlayan bir motor ile donatılmış.


peak design

Peak Design’dan Manyetik Telefon Kılıfları ve Aksesuarlar

Telefonu daha iyi bir araç haline getirmeyi isteyen Peak Design akıllı telefonları hayatın her alanında uygun bir şekilde kullanabilecek kılıflar ve aksesuarlar sunuyor. Peak Design, telefonu çeşitli durumlarda güvende tutmak ve aynı zamanda aktif olarak kullanmak için bir dizi aksesuar sunuyor. Manyetik taşıma aksesuarları sayesinde günlük aktiviteleri gerçekleştirirken telefonu aktif ve verimli bir şekilde kullanmak mümkün oluyor. Mobile by Peak Design başlığıyla fonlanan ürünlerin MagSafe ile uyumlu olacağının söylenmesinin yanı sıra her türlü marka ve model için uyumlu olacağı bildiriliyor.


snowl

Hareket Kontrol Destekli Giyilebilir Fare: Snowl

Yapay zeka destekli Snowl, dokunmatik yüzeyi ve el hareketlerini algılayan teknolojisiyle cihazları uzaktan kontrol etmeye imkan tanıyor. Parmak faresi olarak adlandırabileceğimiz Snowl’da üç farklı mod bulunuyor. Air Mouse modu ile çeşitli aktiviteleri gerçekleştirirken cihazı uzun mesafeden kontrol etmek ve bir arabirim denetleyicisi gibi kullanmak mümkün oluyor. Hareket modunda ise kullanıcının el ve parmak hareketlerine göre geri bildirim vermesine imkan tanıyor. Son modda ise Snowl şarj yuvasına yerleştiriliyor ve kumada kolu işlevi görüyor. Klasik bir farenin yapabildiği tüm işlemleri gerçekleştirebiliyor.


Tiny Treehouses

Minyatür Ağaç Evleri

Lars Wijers’in tasarladığı Tiny Treehouses adlı kendin yap minyatür ağaç ev kiti, evdeki saksılara dekoratif bir dokunuş yapma imkanı sunuyor. Tiny Treehouses, süslü bir çardaktan tropikal mimariyi andıran çok çatılı bir yapıya kadar birçok farklı konfigürasyona sahip. Her bir ağaç ev kiti, LED ışıklar ve piller içeriyor. Evler, bitkinin dalından sarkacak veya toprak üstüne oturacak şekilde yerleştirilebiliyor.

Virüsleri ve Bakterileri Sanat Eseri Gibi Ölümsüzleştirmek

The Microcosm in Glass projesi, mikroorganizmalara farklı bir gözle bakarak onları doğanın ürettiği bir sanat eseri olarak ele alıyor. Proje dahilinde insan hücrelerinin, coronavirus ve salmonella gibi pek çok mikroorganizmanın lazer kazıma heykeli yapılmış. Parçalar, hafif bir aydınlatma da içeriyor. Cam küp içindeki organizmalar, gerçek organizmaların belli ölçekte büyütülmüş versiyonları. Bilimsel olarak tamamen aslına uygunlar. Proje, Kickstarter kampanyasında 2 saat içinde hedeflediği desteği toplamış.


Kişisel Holografik Antrenman Partneri: Ghost Pacer

Artırılmış gerçeklik koşu koçu Ghost Pacer antrenmanlarda koşucuların en iyi performansını göstermesine yardımcı oluyor. Artırılmış gerçeklik gözlükleri koşucuların her koşuda en iyi performansı göstermesi için canlı bir holografik rakip yaratıyor. 90 gram ağırlığındaki bu gözlük gerçekçi bir avatar oluşturarak koşucuları motive ediyor ve meydan okumalarına imkan tanıyor. Sporcular karma gerçeklik gözlük setini kullanarak hedefledikleri hızı veya antrenman programını seçiyor. Holografik avatar belirdikten sonra program başlıyor. Koşucu dijital rakibiyle yol boyunca yarışıyor.


Akıllı Telefonlara Fotoğraf Makinesi Ergonomikliği: ProGrip

Akıllı telefonlar için kılıflar, lensler ve aksesuarlar üreten ShiftCam tarafından üretilen ProGrip, DSLR veya aynasız fotoğraf makinelerin ergonomisini akıllı telefonlar için taklit etmeye yardımcı oluyor. El kavramasına yardımcı olan aparat cep telefonlarının taşınabilirliğini ve rahatlığını fotoğraf makinelerinin alışılagelmiş kontrol düzeniyle birleştiriyor. ProGrip fotoğraf makinelerine benzer tasarımının yanı sıra aynı zamanda Qi kablosuz şarj desteği sunuyor. Böylelikle gün boyu çekim yapılabiliyor.


İç Mekanda Bitki Yetiştirmek için Hidroponik Saksı: Terraplanter

Terraplanter bitkilerin bakım gerektirmeden gelişmesine ve büyümesine imkan tanıyor. Terraplanter, konulduğu ortamda estetik bir görünüm sunuyor. Ancak bu tasarım sadece estetik bir amaç için değil. Bitkilerin yeterli miktarda ve eşit oranda sulanması için de kritik bir önem taşıyor. Tasarımı ve kullanılan malzeme bitkileri topraksız yetiştirmek için uygun ortam sunmakla kalmıyor aynı zamanda kendisi için küçük bir su deposu oluşturuyor. Seramik malzemeden yapılmış yapının içi bir su deposu olarak kullanılıyor. Bitki tüm ihtiyacını buradan karşılıyor. Mikro dokulu yüzeyde yer alan 1,400 ufak hücre benzeri girintiler köklerin kavrayıp tutunmasını sağlıyor.


UV Işığıyla Havayı Temizleyen Maske

UVMask, hem filtresiyle hem de dahili UV-C sterilizasyon sistemiyle kullanıcının soluduğu havayı temizliyor; virüs ve bakteri geçirmiyor. Toz, polen, sigara dumanı ve yangın dumanı da bu maskeyi geçemiyor. Çünkü tüm bunların % 99,99’unu nötralize eden dahili UV-C sterilizasyon sistemine sahip. UM Systems tarafından UVMask için Kickstarter’da başlatılan kampanyada, 90 dakikadan az bir sürede hedeflenen fon toplanmış.


Kızının Saçını Yapmayı Öğrenen Bir Babanın Hikayesi: Hair Love

Matthew A. Cherry tarafından yönetilen Hair Love animasyon filmi kızının kabarık saçını yapmaya çalışan Afro Amerikan bir babanın hikayesini anlatıyor. Kızının kabarık saçı ile adeta bir düelloya çıkan babanın verdiği mücadele kimi zaman duygusal kimi zaman oldukça tatlı sahnelerle aktarılıyor. 2017 yılında fonlanmaya açılan film bu yıl yayınlandı.


BeYou

Her Pozisyona Uyum Sağlayabilen Ofis Sandalyesi

ABD’li tasarım stüdyosu Bravo Tribe’ın imzasını taşıyan BeYou, Kickstarter’da yalnızca 5 dakika içinde hedeflediği fonu toplamış. BeYou, kullanıcının rahat ettiği pozisyon için dönüşerek konforlu bir çalışma deneyimi sunuyor. Ekip; ofiste çalışırken, evden çalışırken, dilenirken ve yemek yerken sürekli oturduğumuzun buna rağmen oturmayla ilgili tasarımlarda önemli bir ilerleme kaydedilemediğinin altını çiziyor. Dönüşebilir sandalyeyi kullanırken saniyeler içinde geçiş yapılabilen 10’dan fazla farklı pozisyon ile oturma deneyiminde devrim yaratmayı hedefliyorlar.


MOFT Z

Ayakta Çalışmak için Yüksekliği Ayarlanabilen Laptop Standı

MOFT Z aslında yüksekliği ayarlanabilir bir laptop standı. Otururken tabletinizi ya da kitabınızı yaslayabileceğiniz, laptopunuzu masaya koyup ya da kucağınıza alıp çalışabileceğiniz sıradan bir stand gibi duruyor. Kullanım amacınıza göre 25, 45 ve 60 derecelik açılara ayarlayabiliyorsunuz. Hatta 60 derecelik açıda çizim yapmak için de harika bir araca dönüşüyor. Ayağa kalmak istediğinizde ise Z şeklini alıyor ve laptop’ı üzerine koyabileceğiniz daha yüksek bir yüzey sunuyor. MOFT Z, ilk 24 saat içinde hedeflediği fonun %1.450’sini toplamış.


Çalar Saat İşlevli Otomatik Kahve ve Çay Makinesi: Barisieur 2.0

Barisieur 2.0 – Coffee & Tea Brewing Alarm Clock, kablosuz şarj cihazı desteği, çoklu demleme seçenekleri ve demlenen içeceğin bekleme haznesinde taze ve sıcak şekilde beklemesini sağlayan ufak bir aparatla geliyor. Silindirik ve konik şekilli demleme haznesi kahvenin veya çayın hazır bir şekilde beklemesini sağlayacak ekstra bir aparata sahip. Kullanıcı sabah uyandıktan sonra bu aparatı çekip içeceği doğrudan fincanına boşaltıyor. Özel fincanı sayesinde kahve burada normal fincanlara göre 15 dakika daha sıcak kalabiliyor.


Funkey S

Anahtarlık Boyutunda Retro Oyun Konsolu

Kickstarter’da 3 saat içinde hedeflediği fonu toplayan FunKey S, “dünyanın en küçük katlanabilir el konsolu” olarak tanıtılıyor. Büyüklüğü katlandığında 44,5 milimetreyi geçmiyor. Anahtarlık boyutunda tasarlanan mini oyun konsolu, eski el konsollarında oynanan oyunları cebe sığdırıyor.


MagnetCubes

İçinden Bilye Geçen Modüler Manyetik Küpler

Şeffaf küplerden oluşan blok seti MagnetCubes, çocuklar için eğlencenin yanı sıra ekrandan uzak bir öğrenme deneyimi vadediyor. MagnetCubes yerçekimini dikkate alarak bilye için kendi yarış pistinizi inşa edebileceğiniz bir modüler küp seti. Mıknatıslı şeffaf küplerle sonsuz sayıda farklı yol inşa etme imkanı sunuyor. Bu arada da kullanıcının fizik kurallarını deneyimleyerek öğrenmesini sağlıyor.


Hitch

Kupasını İçinde Gizleyen Termos

Hitch, yalıtımlı şişe ve kupasının yanı sıra kolay taşınabilen bir tasarım olarak da çevreye duyarlı insanların hayatını kolaylaştırmayı hedefliyor. Hitch, plastik atıkları umursamayan insanları bile cezbedebilecek kadar şık bir tasarım. Şişesi de kupası da çift duvarlı ve vakum yalıtımlı. Bu sayede hem şişe hem de kupa, içecekleri 12 saat soğuk veya 6 saat sıcak tutabilen birer termos işlevi görüyor.


Farklı Yüzeylere Baskı Yapabilen Mini El Yazıcısı

EVEBOT’un tasarladığı taşınabilir yazıcı PrintPods ile insan cildi de dahil olmak üzere her türlü yüzeye baskı yapabilmek mümkün. PrintPods; insan cildi, metal, ağaç, kağıt, yaprak, kumaş, taş, plastik, deri, cam dahil olmak üzere aklınıza gelebilecek pek çok yüzeye çıktı alabiliyor. El tipi yazıcı, 26 mm’lik bir baskı alanına sahip. Kullanıcı bir düğmeye dokunarak üç farklı mürekkep türü arasından seçim yapabiliyor. Gelişmiş kasnak sensörü sayesinde kullanıcının hareketlerini algılayıp ve yanıt verebiliyor. Sıradan yazıcılara göre daha hızlı, daha doğru ve daha kolay baskı imkanı sunuyor.


Lumos Ultra

Görünürlüğü ve Hareketlerin Öngörülebilirliğini Artıran Akıllı Bisiklet Kaskı

Lumos Ultra entegre LED aydınlatma, dönüş sinyalleri ve akıllı özelliklerle bisiklet kaskı standartlarını yükseltiyor. Lumos Ultra, ön ve arka bisiklet farlarıyla entegre yüksek kaliteli ve aerodinamik bir bisiklet kaskı. Arkanızdaki sürücülerin hamlelerinizi görmelerine ve tepki vermelerine yardımcı olacak göstergelerle donatılmış. James Dyson Award alan Lumos Ultra, Kickstarter’da da 4 dakika içinde hedeflediği fonu toplamış.

Görsel: MagnetCubes