Birçok yatırımcı ve şirket artırılmış gerçeklik teknolojisi ile eğlence sektörüne odaklanıyor. Öte yandan teknolojinin günlük hayattaki problemleri nasıl çözebileceğini araştıranlar da bulunuyor. Spatial artırılmış gerçekliği kullanarak iş arkadaşlarına ortak bir çalışma alanı sunuyor. Böylelikle çalışanlar dünyanın neresinde olursa olsun bir araya gelebiliyor.
Gözlüğü tak, iş arkadaşlarınla buluş, çalışmaya başla
Spatial iş arkadaşların birbirinden uzakta ama yüz yüze çalışmasına imkan tanıyor. Sanal gerçeklik gözlükleri ve artırılmış gerçeklik, çalışma arkadaşlarının bulundukları mekan ortak bir paydada buluşurken kullanıcılar sanal ortamda bilgilerini paylaşabiliyor, kendileri için bir tahta oluşturup yazı yazabiliyor. Artırılmış gerçeklik destekli çalışma ortamı Expa kurucusu Garrett Camp, Samsung Next, MIT Media Lab, Joi Ito, Mark Pincus, iNovia Capital, Uber kurucu ortağı ve Andy Hertzfeld gibi kişilerden ve şirketlerden tohum yatırımı almayı başardı.
Spatial’ın Microsoft’un karma gerçeklik gözlüğü HoloLens ile ortaklığı bulunuyor. Ancak donanımsal açıdan destekleyen MagicLeap gibi alternatif artırılmış gerçeklik gözlükleri, bilgisayarlar ve telefonlar da kullanılabiliyor. Gözlükler takıldıktan sonra bir avatar oluşturmak gerekiyor. Spatial, fotoğrafı yapay zeka ve yüz taraması sayesinde 3B avatara dönüştürebiliyor. Böylelikle oldukça gerçekçi bir avatar yaratılıyor. Ortak bir mekanda bir araya gelen kullanıcılar çalışma ortamı oluşturuyor veya duvarı sanal bir karalama defterine dönüştürüyor.
Sanal ve gerçek dünya bir arada
Bir diğer ilgi çekici ve işi kolaylaştırıcı özellik ise sanal gerçeklik gözlüğü üzerinden web araması yapılabilmesi. İnternetten bulunan görüntüler sanal gerçeklik ortamına aktarılabiliyor. Fotoğrafları ve notları yeniden boyutlandırma ve ortamda farklı konumlara yerleştirme yapılabiliyor.
Kurucu ortaklardan Anand Agarawala ve Jinha Lee’nin daha önceden artırılmış gerçeklik ve 3B alanlarında Google ve Samsung gibi şirketlerde deneyimi bulunuyor. Bu alanlarda deneyime sahip olan ekip birlikte Spatial’ı hayata geçirmeye karar veriyor. Agarawala artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklikteki çoğu kişinin oyun ve eğlence ile ilgilendiğini belirtiyor. Kendilerinin ilgilendiği şey ise teknolojinin işbirliği şeklini nasıl değiştireceği ve uygun bir çalışma ortamı yaratıp yaratamayacağı.
Kurucu ortak Agarawala Spatial’ın gerçek hayat ile sanal dünyanın birlikte kullanımına imkan verdiğini de söylüyor. Örneğin artırılmış gerçekliğin kullanılması hem sanal ortamdaki hem de gerçek mekandaki tahtayı kullanmaya imkan veriyor.
Spatial ilerleyen süreçte yüzlerce çalışanı aynı ortamda buluşturmayı hedefliyor
Şu an Spatial’ı kullanan şirketler oldukça az. Ford’un kuluçka bölümü Ford X bunlardan biri. Ford mobil çalışan ekiplerin uzaktan iş birliği yapmalarını sağlamak amacı ile pilot olarak Ford X üzerinden alternatifleri değerlendiriyor. Agarawala NASA’nın Mars ile ilgili projeleri için Spatial ile ilgilendiklerini de belirtiyor.
Spatial, Google Hangouts ve Zoom gibi sanal iş yeri toplantı uygulamaların yerini almayı hedefliyor. Şimdilik aynı anda 15 ile 20 kişiyi buluşturabiliyor. Amaç aynı anda yüzlerce insanın bir arada çalışabilmesini sağlamak. Farklı alanlarda çalışan ekipler için geleceğin Slack’i olarak tanımlanabilen Spatial ilerleyen yıllarda uzaktan çalışan insanların artması ile daha önemli bir konuma gelebilir.
Görsel: YouTube