Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
IKEA Mobilyaları Hayvanlar İçin Evlere Dönüştü

IKEA Mobilyaları Hayvanlar İçin Evlere Dönüştü

Mother London'ın IKEA Greenwich için hazırladığı Wildhomes for Wildlife kampanyasında, sanatçılar ve tasarımcılar yaban hayvanları için özel evler tasarladı.

Danimarkalı ünlü heykeltıraş Thomas Dambo, atık malzemelerle 3.500’ü aşkın kuşa ev yaptığı Happy City Birds projesiyle kalplerimizi çalmıştı. Gwendal Le Bihan ve Raphaël Vaillant-André, absürt kuş evleri projesiyle; Douglas Barnhard ise Frank Lloyd Wright’ın ve Joseph Eichler’in modern mimarisini kuş evlerine uyarlayarak birbirinden ilginç tasarımlar ortaya çıkarmıştı. IKEA da Mother London imzalı Wildhomes for Wildlife kampanyasında sanatçılarla ve tasarımcılarla iş birliği yaptı; onlardan yaban hayvanları için özel evler tasarlamalarını istedi.

IKEA, “en sürdürülebilir mağaza” iddiasıyla 7 Şubat’ta açtığı IKEA Greenwich mağazasını tanıtmak için canla başla çalışıyor. Hatırlayanlarınız olacaktır, en son toplu taşımayı kullanmayı teşvik eden çevre dostu cüzdanları tasarlamıştı. Wildhomes for Wildlife da IKEA Greenwich mağazasının tanıtımı için düzenlenmiş bir kampanya. Bu kampanyada IKEA ile iş birliği yapan yaratıcı isimler şöyle; Supermundane (sanatçı), Adam Nathaniel Furman (sanatçı), Hattie Newman (sanatçı), Je Ahn (mimar), Sash Scott (mimar), Tamsin Hanke (mimar), Iain Talbot (tasarımcı) ve Beep Studio (tasarım stüdyosu).

Hayvanların yaşam alanları yok olurken onlara atıklardan ev yapmak ne derece inandırıcı?

Wildhomes for Wildlife, ileri dönüşüm üzerine kurgulanmış bir kampanya. Sanatçılar ve tasarımcılar Wildhomes for Wildlife için IKEA’nın mobilya atıklarını alıp hayvanlar için evlere (böcek kuleleri, yarasa barınakları ve kuş evleri) dönüştürmüş. Öte yandan insan sormadan edemiyor; tasarımsal olarak değeri olan bu evler vahşi hayvanlar için ne derece değer taşıyor? Vahşi yaşama zarar verip hayvanlara barınacak yer bırakmadıktan, hatta bu hayvanların neslinin tükenmesine-örneğin arılar-neden olduktan sonra onlara atıklardan tasarım yapmak bir parça trajik gelmiyor mu size de? Özellikle de şirketlerin bunu yapması ne kadar inandırıcı?

Mimar Sash Scott ve Tamsin Hanke, IKEA’nın Industriell ve Verberod banklarından Hachi adlı arı evini tasarladı.

IKEA Greenwich’teki mağazasında; güneş panelleri, yağmur suyu toplama tankları, jeotermal ısıtma ve yüzde yüz LED aydınlatma gibi yeşil teknoloji ürünlerine yer veriyor. Aynı zamanda topluluğu için bir bahçe, bisikletli kurye hizmeti ve sürdürülebilir yaşam tarzı atölyeleri sunuyor. Öte yandan IKEA bu mağazanın yapımı için İngiltere’nin en sevilen ekolojik marketlerinden biri olan Sainsbury’s binasının yıkılmasına sebep oldu. Üstelik bina yalnızca 17 yaşındaydı. Bu nedenle çevre duyarlılığı olanlar tarafından eleştiri oklarının da hedefi oldu.

Siz ne dersiniz, IKEA gibi dev zincirler bu tür kampanyalarla hedefledikleri çevreye duyarlı marka imajını yakalayabilir mi? Yoksa çevre için ve çevre duyarlılığı olan bireyleri ikna etmek için daha fazlasını mı yapmalılar?

Supermundane, IKEA’nın Industriell adlı raf ünitelerinden Dom isimli kuş yuvasını tasarladı. 


Studio Weave, Fladdermösshus adlı yarasa evini tasarladı. 


Sanatçı Hattie Newman, IKEA’nın Burvik masalarından “Honey I’m Home!” adlı arı evini tasarladı.


Beep Studio, IKEA’nın eski Stråla lambalarının ayaklarından kuşlar için Månstråle House’u tasarladı. 


Supermundane’den Pipi adlı yarasa evi.

Iain Talbot, Greenwich mağazasındaki kaplamalardan böcek oteli “The Bug Bud”ı tasarladı.  

Adam Nathaniel Furman, arılar için Bughattan’ı tasarladı.

Görsel: Mother London