Common ai isimli şirketiyle otonom araç kiti projesi üstünde çalışan George Hotz SXSW 2019’un konuşmacıları arasındaydı. Hotz, gençlik yıllarında iPhone 3’ün sim kilidini ve Playstation 3 oyun konsolunun güvenliğini kırarak oldukça dikkat çekmişti. Kısa bir dönem Facebook’ta da çalışan George Hotz, 2015 yılında kurduğu Common ai şirketinde çalışmalarına devam ediyor.
George Hotz’un simülasyon hipotezi
SXSW 2019’daki konuşmasına simülasyon hipotezi 101 başlığıyla başladı. Hipotez, evrenin bir bilgisayar simülasyonu olduğunu ve ileri düzey yaşam formlarının evreni eğlence kaynağı olarak kullandığını varsayıyor. Ateist olarak yetiştiğini söyleyen George Hotz, Tanrı’yı bir bilgisayar programcısı olarak düşünmek mümkün diyor. Bugün gerçekleşen kötü olayların bütünü; cebinizden paranızın düşmesi, birisinin ölmesi, bütün olanların hepsi doğanın kanunu olarak adlandırılır. Simülasyonda bulunan verilerin bütününe doğanın kanunu diyebiliriz. Belki bu simülasyonun verilerinin olduğu merkezi bulup değiştiremeyiz ancak işleyen simülasyonu kırıp doğanın sistemini değiştirmek mümkün. Önemli olan bunun farkına varabilmek.
Hotz kafeslenmiş kaplan hikayesiyle durumu örneklendiriyor. Bir hayvanat bahçesinde olan kaplan düşünün. Kaplan o kadar geniş bir kafesteki hiç rahatsız değil ve istediği kadar alana sahip. Gezebildiği alanın ötesinde ne olduğunu dert etmiyor. Aile kuruyor, yaşıyor ve ölüyor. Kendisinden daha zeki olan bir bakıcısı var. Onun zekasının kendi zekasından daha gelişmiş olduğunun farkında değil. Çünkü onu hiç görmüyor. Aynı modeli insana uygulamak mümkün. “İnsanın kendisinden daha zeki bir varlığı hayal etmesi ne kadar olası?” diye soruyor George Hatz. İnsanın kendisinden zeki olan varlığı tanımlaması belirsiz ve anlaşılmaz olacaktır. Bu üstün varlık, insanı, kaplan örneğindeki gibi, farkına varamadığımız bir kafese almış olabilir. Peki bizim hayvan bakıcımız kim? İnsanın bu zeki varlığı tahayyül etmesi oldukça zor.
Tüm bu olanları bir oyun simülasyonu olarak düşünürsek bizler de karakter oluyoruz. Hayvan bakıcısını kafamızda tam olarak canlandıramıyor olsak bile, bu oyunu yönetmek mümkün. Önemli olan oyunun karakteri olup olmadığınızın farkında olmak. Bodrum katında bilgisayar başında evrenin açıklarını bulmaya çalışan bir insanı hayal edin. Verileri inceliyor, kodlara bakıyor. George Hotz bu durumu Harry Potter evrenine benzetiyor. O evrende doğru kelimeleri kullanarak ve ve asanızı sallayarak büyü yapmak mümkün. Yaşadığımız evrende ise bunu, klavye yardımıyla, bir dizi kodu düzgün sırada yazarak yapabilirsiniz. Böylelikle politikacılar, CEO’lar gibi gücü insan üstünde kullanmaktansa doğanın üstünde gücünüzü kullanmış, dünyayı yönetmiş olursunuz.
İnsanoğlunun varlığı sonsuza kadar nasıl devam edebilir
Bulunduğumuz gezegen, sistemimizdeki enerji kaynağı yıldızın sönmesiyle işlevsiz hale gelecek. İnsan belki uzay aracına atlayıp genç yıldızların olduğu sisteme geçecek ancak oradaki yıldızların da bir ömrü var ve en nihayetinde çok uzun zaman sürse de sönüp yok olacak. Peki insanlar nasıl ölümsüzlüğü bulup yaşamayı düşünüyorlar. En nihayetinde evrende atomların bir araya gelmesi için gerekli enerji olmayacak. Bir sistemdeki düzensizliğin ölçüsü olan entropiye göre, enerji yoktan var olmaz vardan da yok olamaz. Dünyamız gibi kapalı sistemlerde düzensizlik ya değişmez ya da artar ama azalmaz. Izaac Asimov’un “The Last Question” kitabında da evrenin işlevselliğinden ve entropiden bahsediliyor. Son sorunun ne olduğunu George Hotz söylüyor. “Evrendeki entropi değeri nasıl azaltılabilir”. Hotz’a göre ancak bu sorunun cevabı insanların soyunun sonsuza kadar devam etmesini sağlayabilir.
Videonun tamamına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Görsel: Youtube