Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Damselfrau’nun Gizemli Maskeleri

Damselfrau’nun Gizemli Maskeleri

Norveçli sanatçı Magnhild Kennedy namıdiğer Damselfrau, buluntu malzemelerle ve kumaşlarla maskeler tasarlıyor.

Maske, sanatçıların ve tasarımcıların sınırlarını oldukça zorladığı bir ifade aracı olarak her zamankinden daha çok gündemde. Selfie kültürünü eleştiren hareketli maskeler, çocuklar için hastane ortamını neşelendiren karikatür maskeler, denizcilerin hayatını kurtaran Mukhota maskeleri ve travmaları iyileştiren Kore maskeleri sosyal içerikli bir sözü olan maskelerdi. Ayrıca müzikle etkileşimli LED maskeler, dokuma maskeler ve kağıt maskeler de yaratıcılık dozu ve estetik değeri yüksek işlerdendi. Magnhild Kennedy namıdiğer Damselfrau’nun maskeleri de aynı şekilde özgün estetiğiyle dikkat çekiyor.

Damselfrau gece kulüplerinde giymek için maske yapmaya başlamış

Norveçli sanatçı Damselfrau’nun maskeleri ilk bakışta eski kültürlerde ya da çeşitli ritüellerde kullanılan mistik aksesuarlara benziyor. Hatta bazılarının peçeye benzediği de söylenebilir. Farklı kültürlerden ve tarihin farklı dönemlerinden alıntılanmış pek çok şeyi barındırıyorlar sanki. İnce boncuk işçiliğini, narin dantelleri ve parlak renkleri bir arada kullanmış sanatçı.

Damselfrau 2007 yılında Londra’ya yerleşmiş. Hem annesi hem de babası birer sanatçı. Kendisi ise herhangi bir sanat eğitimi almamış. Pratiği de pek geleneksel olmayan bir yere dayanıyor ki bu da Londra’nın gece kulüplerindeki dans pistleri. Bir dönem Londra’da gece hayatının renkli olduğu Islington’daki bir vintage tasarımcı dükkanında çalışan Kennedy, etrafındaki giysi koleksiyonundan ilham almış ve tezgahın arkasına kendi parçalarını dikmeye başlamış. Bu diktiği parçaları kulüplere giderken takıyormuş.

Boncuklar, cam, dantel, kumaş, boya, saç, kağıt kısacası her şey Damselfrau’nun maskelerinin malzemesi olabiliyor. Tamamlandığında, maskelerin her birine bir isim veriyor sanatçı.

Sanatçı maskeleriyle tanınmaya başladıktan sonra Beyoncé ve MØ gibi müzisyenler için maskeler yapmış; Alister Mackie ve Louis Vuitton ile birlikte çalışmış.

Sanatçının çalışmalarını internet sitesi, Facebook sayfası ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Instagram
Manşet görseli düzenlenmiştir.