Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Süper Hızlı 3B Yazıcı

Süper Hızlı 3B Yazıcı

Replicator adlı 3B yazıcı, nesneleri katman katman basmak yerine bütün olarak ve çok hızlı bir şekilde ortaya çıkarıyor.

3B baskı teknolojisinin kullanım alanları ve kullanıcı kitlesi giderek genişliyor. Biyonik göz, elektrikli motosiklet, pasta kalıbı, moda tasarımı, köprü ve hatta ev yapımında 3B baskı kullanıldığını görmek mümkün. Ancak bu teknoloji için hız halen önemli bir sorun. Katman katman baskı ve malzemeyi hızlı bir şekilde ısıtma gibi çözümler hızı bir parça artırsa da ana akım uygulamalarda kullanılmak için henüz çok yavaş. Replicator adlı yeni 3B yazıcı ise bu hız sorununu ortadan kaldırmayı vadediyor.

Şimdi California Üniversitesi, Berkeley ve Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı’ndan bir araştırma ekibi tarafından geliştirilen Replicator, 3B baskı endüstrisine ivme kazandıracak, nesnelerin neredeyse anında belirmesini sağlayacak nitelikte. Bu arada cihazın adını Star Trek’teki “Replicator” (kopyalayıcı) adlı makineden aldığını da ekleyelim.

Işıkla şekillenen reçine

3B yazıcılar şu anda; plastik katmanları birbiri üzerine yazdırmak, basılan reçine katmanlarını sürekli ışıkla katılaştırmak veya lazerle metal tozunu eritmek gibi yöntemlerle çalışıyor. Geliştirilen yeni yazıcı ise tüm öğeyi tek seferde oluşturuyor. Cihaz, dönen bir reçine üzerindeki belirli noktalara ışık yansıtarak ve böylece ışıkla temas eden noktaları katılaşmasıyla gerçekleştiriyor baskıyı. Aslında bu süreci aşağıdaki videoda daha net bir şekilde görmek mümkün. Işığa duyarlı reçine üzerine yansıtılan ışıklı bir görüntü, reçineyi bu görüntünün şeklini almak üzere katılaştırıyor.

Berkeley’den Hayden Taylor, geliştirdikleri cihazla 30 saniyeden birkaç dakikaya kadar bir dizi baskı gerçekleştirdiklerini belirtmiş. Taylor’a göre aynı nesneleri sıradan 3B yazıcılarla basmak bir saatten fazla sürebilir.

Henüz yalnızca küçük nesneler basabiliyor

Makine hız konusunda piyasadaki 3B yazıcılara meydan okuyor ancak, diğer yazıcılarla elde edilen detaylara ve boyutlara hala erişebilmiş değil. Şu anda basabileceği en büyük nesnenin çapı sadece 10 cm. Cihazın tek karmaşık yanı, malzemeyi doğru bir şekilde katılaştırmak için karmaşık ışık düzenleri oluşturan yazılımda yatıyor aslında. Onun dışında yazıcının kendisi oldukça basit. Bir motor reçine silindirini döndürüyor ve oluşturmak istediğiniz görüntüyü, dizüstü bilgisayara bağlı bir video projektör aracılığıyla bu reçine silindiri üzerine yansıtıyor. Hayden Taylor, 3B yazıcının bu basit sistemi sayesinde hem ticari hem de ev sürümlerinin kolayca hayata geçirilebileceğini düşünüyor.

Görsel: Science, YouTube