Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Türkiye’de Geliştirilen ve Dünyayı Saran Minimalist Bulmaca Oyunları

Türkiye’de Geliştirilen ve Dünyayı Saran Minimalist Bulmaca Oyunları

Türkiye’de "az daha çoktur" mottosuyla geliştirilen minimalist bulmaca oyunları dünya çapında büyük popülerliğe sahip.

İstanbul gibi büyük şehirlerde yaşayanlar için ulaşımda geçirilen zamanı verimli değerlendirebilmek adına, gerçekleştirilebilecek pek çok alternatif aktivite bulunuyor. Podcast dinlemek, kitap okumak veya dizi, film izlemek haricinde oyun oynamak da yolda geçirilen zamanı eğlenceli bir hale getirebiliyor. Bilgisayar oyunlarının sahip olduğu görsel zenginliğin zamanla mobil oyunlarda da sunulabilmeye başlaması, bu sektörün önemli bir pazar haline gelmesine neden oldu.

2019 yılında mobil oyunlar bölümündeki gelirin 48.893 milyon ABD doları düzeyinde beklenmesi, sektörün zamanla daha fazla büyüme potansiyeline sahip olduğuna da dikkat çekiyor. Bu durum oyun üreticilerini hem kurgusal hem de görsel açıdan farklı ve birbirlerinden ayırt edici işler yaratmalarına neden oluyor. Görsel açıdan oldukça zengin bir deneyim sunan mobil oyunların yanı sıra, minimalist tasarımlara sahip olan oyunlar da var elbette. Ancak yalın görsellerle tasarlanan mobil oyunların başarılı olabilmesi için güçlü bir fikir üzerine de kurgulanması gerekiyor.

Türkiye’de az daha çoktur mottosuyla geliştirilen bulmaca oyunları, yalın görsellerle aktarılan sahip olduğu güçlü kurguları sayesinde App Store’da farklı ülkelerde liste başı oldu. İşte Türkiye’de geliştirilen ve App Store’da farklı ülkelerde liste başı olan minimal bulmaca oyunlarının bazıları;

Hocus ve Puzzlement

Gamebra.in tarafından geliştirilen Hocus ve Puzzlement, M.C. Escher çizimlerinden yola çıkarak oluşturulmuş. Hocus oyununda hedefiniz, şekillerin üstünde bulunan kırmızı renkli küpü yine şekillerin üzerinde bulunan kırmızı renkli alana sürüklemek. Puzzlement’da ise bölümleri tamamlamak için doğru yollardan giderek, oyundaki kırmızı renkli noktaları toplamanız gerekiyor. Hocus hem App Store‘dan hem de Google Play Store‘dan indirilebiliyor. Puzzlement ise App Store haricinde, Steam üzerinden de satın alınabiliyor.

LVL

LVL, tek bir dokunuş ile 2. boyutu 3. boyuta çeviren minimalist bir bulmaca oyunu. SquareCube tarafından geliştirilen oyunda, oyuncuların karşısına bir küp çıkıyor. Bu küpün her yüzeyinde farklı bir renk bulunuyor. Küpün birbirine bakan yüzlerinde bulunan 3 farklı bulmacayı çözmeye çalışıyorsunuz. Kısaca LVL, 2 boyutlu bulmacaları 3 boyutlu platformda çözmenizi isteyen bir oyun. LVL, hem App Store‘da hem de Google Play Store‘da yer alıyor.

Motif

Sanatsal unsurları ön plana çıkaran minimalist bulmaca oyunu Motif, YeTa Games tarafından geliştirildi. Desenler üzerinden seviye seviye ilerleyen oyun; verilen parçaları kullanarak ekranda gösterilen örnek motifi ortaya çıkarmanızı istiyor. Ancak motifi oluştururken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Öncelikle oyun alanının kaç parçaya bölündüğüne sonra ise bu parçaların nereye yerleştirileceğine dikkat edilmesi gerekiyor. Motif şu an için yalnızca App Store‘da sunuluyor.

Dotcraft

Rootcraft tarafından geliştirilen Dotcraft, renk bazlı minimal bir kombinasyon bulmaca oyunu. App Store’da bulmaca kategorisinde; 5 ülkede Top Banner, 38 ülkede en beğenilen yeni oyunlar listesine girmeyi ve öne çıkan oyun oldukları 1 hafta boyunca 250.000 yeni kullanıcıya, altıncı ayın sonunda 500.000 yeni kullanıcıya ulaşmayı başarmış. Dotcraft, hem App Store‘dan hem de Google Play Store‘dan edinilebiliyor.

Four Plus

Oyun alanını kaydırarak yatay ve dikey çizgileri birleştirmenizi ve artı oluşturmanızı isteyen Four Plus, dört artıyı kare formunda birleştirerek oluşturduğunuz kafesleri çift tıkla ortadan kaldırmanızı istiyor. Her 5 hamle, oyun alanına bir çarpı koyuyor ve oyun git gide zorlaşıyor. Çarpıları da artılarda olduğu gibi bir araya getirip ortadan kaldırabiliyorsunuz. Geriye hamle kalmadığında ise oyun sona eriyor. Four Plus, 45 ülkede öne çıkan oyun olmuş ve kısa sürede 150.000 kez indirilmiş. Four Plus, indirmek ve oynamak isteyenler için hem App Store‘da hem de Google Play Store‘da bulunuyor.

Görsel: Rootcraft.net