Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Iris van Herpen’in İnsan-Hayvan Melezi Görünümler Sunan 3 Boyutlu Koleksiyonu

Iris van Herpen’in İnsan-Hayvan Melezi Görünümler Sunan 3 Boyutlu Koleksiyonu

Iris van Herpen teknolojiyi ve geleneksel couture işçiliğini harmanladığı Shift Souls adlı koleksiyonunda; mitolojiden, yıldızlardan ve genetik mühendisliği ürünü bedenlerden ilham alıyor.

Hollandalı tasarımcı Iris van Herpen, ‘insan şeklinin bir evrimi’ olarak nitelendirdiği yeni koleksiyonu Shift Souls için gök haritalarından ve uzaydaki galaksilerden ilham almış. Tasarımcının Paris’te Palais des Beaux-Arts’ta sergilediği bu haute couture koleksiyonu, hacimli katmanlardan oluşan on sekiz farklı parçayı kapsıyor.

İlham kaynakları; yıldızlar, Japon mitolojisi ve genetik mühendisliği ürünü bedenler

Amsterdam’da çalışmalarını sürdüren Iris van Herpen; teknolojiyi ve geleneksel couture işçiliğini birleştiren, geçmişi ve geleceği şimdiki zamanın farklı bir biçim altında harmanlayan bir tasarımcı. Özellikle 3B baskının giysi yapımında kullanılmasında öncü olan, yenilikçi bir isim. Shift Souls’u tasarlarken de bu tavrını korumuş. Koleksiyonda, Harmonia Macrocosmica’dan (17. yüzyıldan kalma bir yıldız atlası) ve genetik mühendisliği ürünü insan-hayvan melezi canlılardan ilham almış. Böylelikle yine geçmişle geleceği harmanlayarak yeni bir biçim yaratmayı başarmış.

Iris van Herpen, Shift Souls için ilham kaynaklarını açıklarken insan şeklinin evrimine, zaman içindeki idealleşmesine ve mitolojideki kadın formlarının melezleşmesine baktığını belirtmiş. Özellikle Japon mitolojisinde hayal gücü ve kimlik değişikliği içindeki akışkanlık onu kimliğin daha derin anlamlarını düşünmeye itmiş. Bu kimliğin, dijital bedenlerimiz için ne kadar maddi ve değişken olabileceğini keşfettiği bir koleksiyon olmuş.

Shift Souls teknolojiyle geleneksel couture işçiliğini birleştiriyor

Deneysel bir koleksiyon olan Shift Souls; 3B baskı, lazer kesim, algoritma tanımlı parçalardan oluşuyor. Simbiyotik hacimler, çok katmanlı heykelsi biçimler oluşturan ve renk geçişlerine sahip olacak şekilde boyanmış ipekten yapılmış. Katmanları elde etmek için, ince bir 3B lazer kesimle PETG filamentlerden yapılmış çerçeveler oluşturulmuş. Bu sayede parçalar giyildiğinde hibrit kuş şekillerine benzer bir görünüm sunuyor.

Metalik tonlarıyla tanınan tasarımcı, bu koleksiyonda geniş bir okra sarısı palete, mor ve indigo renklerine ağırlık vermiş. Kinetik desenler ve helezonik vücut topografileri çizen katmanlar halindeki degrade boyalı ipekler, heykelsi biçimler oluşturuyor.

Tasarımcının çalışmalarını internet sitesi, Facebook sayfası ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Iris van Herpen
Manşet görseli düzenlenmiştir.