Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Asırlık Bir Çocuğun Renkli Vedası: Iris Apfel

Asırlık Bir Çocuğun Renkli Vedası: Iris Apfel

Rengarenk evi, yüzünden eksik olmayan dev güneş gözlükleri ve cesur tarzıyla akıllara kazınan iç mimar ve moda ikonu Iris Apfel, 102. yaşına merhaba dedikten tam bir gün sonra, 1 Mart günü bu dünyadaki yolculuğunu tamamladı.

Rengarenk evi, yüzünden eksik olmayan dev güneş gözlükleri ve cesur tarzıyla akıllara kazınan iç mimar ve moda ikonu Iris Apfel, 102. yaşına merhaba dedikten tam bir gün sonra, 1 Mart günü bu dünyadaki yolculuğunu tamamladı.

Iris Apfel için, son 10 yıldır her mecrada bolca izlediğimiz moda influencerı ve bilimum yeni nesil ilham perisinin ‘atası’ desek pek de abartmış olmam sanırım. 1921’de ABD’yi kasıp kavuran Büyük Buhran yıllarında doğup, ülkenin kadınlar için belki en dezavantajlı olduğu dönemde New York’un Queens bölgesinde büyüyen Apfel’in ömrü boyunca süren bu cesaretinin kaynağını anlamak pek de zor değil. Çocukluk ve ilk gençlik yılları boyunca Queens’ini çılgın etno kültürel ortamından beslenen Apfel’in -o zamanki ismiyle Iris Barrel- moda ve tasarımla ilk teması babasının işlettiği minik butikte başlar. Rengarenk kumaşların, giysilerin ve aksesuarların dünyasından çok etkilenen Apfel, henüz o yaştayken tasarımla ilgili bir eğitim almak istediğine emin olur.

Önce New York Üniversitesi’nde sanat tarihi okuyan Apfel daha sonra, tasarımcı olma hedefi için Wisconsin Üniversitesi’nde güzel sanatlar fakültesini bitirir. Kadınların yalnızca ev hanımı ve anne olabileceğine inanılan 1940’lı yıllar Amerikasında kafayı sanat, tasarım ve yeni konseptlerle bozan bu genç kızın hayali ise artık çok nettir: Kendisinin deyimiyle zaten yeterince sıkıcı olan hayatı, yenilikçi giysiler tasarlayarak daha katlanılır hale getirmek!

Hayatı ‘Resetlemek’ onun işiydi

Sanatla ilgili iki lisans diplomasına sahip olan Iris Apfel tekstil ve moda sektöründe çalışmak için dönemin moda markalarını kapısını aşındırsa da günün sonunda kendisini o dönemin trendlerine yön veren ‘giyim mecmuası’ Women’s Wear Daily’de editör olarak bulur. Evet moda hakkında yazıp çizmekten keyif alır ama yaratıcı gücünü pratiğe dökememek, bir süre sonra Apfel’in renkli ruhunu sıkmaya başlar.

Ve Iris Apfel, 30’lu yaşlara yaklaşırken ve belki de Devil Wears Prada filmindeki cool genel yayın yönetmeni Miranda Priestly benzeri bir karaktere dönüşmesi beklenirken kariyerine zerre tereddüt etmeden bir reset atıverir.

Çünkü bu yaratıcı kadının asıl amacı yalnızca renkli giysiler tasarlamak değil insanın tüm dünyasını kapsayacak bir holistik bir yaşam tarzı tasarlamaktır! 

Ve böylece, dergiye istifasını verdikten kısa süre sonra Columbia Üniversitesi’nde iç mimarlık dersleri almaya başlar. 

‘Aşk’ ile yap!

Dergide editörlük yaptığı dönemde biriktirdiği para ile kısa bir Florida tatiline çıkmak Iris Apfel’in hayatındaki başka bir dönüm noktasıdır. Çünkü burada kendisi gibi tekstil sektöründe çalışan ve sonradan 70 yıl boyunca evli kalacağı Carl Apfel ile tanışacaktır. Carl da tıpkı Iris gibi çocuk ruhlu, yaratıcı ve aykırı biri olduğu için Iris Apfel’in en büyük destekçilerinden biri olur.

Bu efsane ikili Old World Weavers ismini verdikleri tekstil ve iç dizayn şirketini kurmalarının üzerinden 5 yıl bile geçmeden, New York’un ikonik oteli Waldorf Astoria’dan tutun da Beyaz Saray’a kadar birçok önemli mekanın tasarım işlerini almayı başarırlar. Bu sırada Iris’in ünü artık New York ve ABD’yi aşıp tüm dünyaya yayılmaya başlar. Sahip olduğu eşsiz maksimalist stili ve kadınlara cesaret aşılayan söylemleriyle Iris Apfel artık yaratıcı endüstrinin kanaat önderlerinden biri haline gelir.

Moda influencerları kalkın, ustanız geldi!

İmzasını attığı yüzlerce başarılı tasarım projesi ve portfolyo işinin ardından, 80 yaşında da olsa emekli olup sakin bir hayata geçiş yapmayacak biri varsa o da Iris Apfel’in ta kendisidir!

Zaten onlarca yıldır kitleleri bir şekilde ‘influence eden’ Apfel, sosyal medya hayatımıza girdiğinde de mecranın en sükseli isimlerinden biri olmayı sürdürür. Kendine has tarzını ve tasarıma olan aşkını özellikle Instagram’da aktif şekilde paylaşan Apfel’in, 3 milyon takipçili bir sosyal medya yıldızı olması sadece 1 yılını alır!

Haydi şimdi gelin tam 101 yıl boyunca yaşamanın hakkını veren bu stil ikonununson yıllarda dahil olduğu ilham veren işleri yeniden hatırlayalım:

P.S: Güle güle Iris Apfel! Deliliğin manifestosunu yeniden yazacağın alternatif evrenlerde karşılaşmak dileğiyle…

Iris Apfel x H&M

Rara Avis: “Selections from the Iris Apfel Collection”

“Iris Apfel: Accidental Icon” (Kazara İkon) Kitabı

Iris Apfel x Paşabahçe Nude Kampanyası

Iris Apfel x Ruggable

Görsel: Tatlerasia.com