Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Spotify’dan Dev Hizmet: Bağımsız Müzisyenler Şarkılarını Ücretsiz Yükleyebilecek

Spotify’dan Dev Hizmet: Bağımsız Müzisyenler Şarkılarını Ücretsiz Yükleyebilecek

Spotify, bağımsız sanatçıların üçüncü parti ve müzik şirketlerini aradan çıkarıp doğrudan şarkı yüklemelerini sağlayan yeni bir özellik tanıttı.

Bağımsız müzisyenleri en çok zorlayan konulardan biri müzik şirketleri ile anlaşmak. Özellikle kağıt üstünde yazılanlar ve masada konuşulanların dengesizliği sanıyorum müzisyenleri üretirken zorluyor. Soundcloud ve Bandcamp gibi yerler sanatçılar için yeni şarkılarını ücretsiz yükleyebilecekleri platformlar lakin bu platformlar da geniş kitlelerin günlük olarak kullandığı yerler değil. Apple Music ve Spotify özellikle her yaştan insanın müzik dinlediği servisler. Bu yüzden buraların müzik şirketleri üzerinden albüm yayınlama politikası birçok bağımsız sanatçıyı yoruyordu. Fakat şimdi işin rengi değişiyor. Spotify yeni atılımıyla sektörde dalgalanma yaratacak belli.

Spotify, bağımsız sanatçıların üçüncü parti kişiler veya müzik şirketleri ile ilgili herhangi bir gereklilik olmaksızın, doğrudan servislerine şarkı yüklemesini sağlayan yeni bir özellik başlattı. Özellik şu anda beta aşamasında yani şimdilik bu özellik sadece ABD’de bazı sanatçılarla birlikte deneme sürecinde. Fakat Spotify, beta sürecinden sonra bu özelliği geniş kitlelere açmayı hedefliyor.

Özgür Bağımsız Müzisyenler Buraya!

Sanatçılar, Haziran ayının sonunda aylık kullanıcı tabanı arasında 200.000’den fazla doğrulanmış hesaba sahip olan Spotify For Artists platformu aracılığıyla şarkılarını ya da albümlerini yükleyebilecekler. Özellikle Spotify For Artists platformu açıldığından beri sanatçılardan bu konuda çokça istek alan şirket artık bu istekleri karşılıksız bırakamadı. Bu hareket uzun zamandır bekleniyordu. Temmuz ayında, şirketin CEO’su Daniel Ek, 2018’in ikinci çeyrek kazançları sırasında yatırımcılara yaptığı konuşmada, nihayetinde hem tüketicilere hem de müzisyenlere hizmet veren iki taraflı bir pazar yaratmak istediğini söylemişti. Tabii ki insanları şok eden şey Spotify’ya kayıt şirketi olmaksızın parça yüklemek değil, bunun ücretsiz olması.

Platform, ne kadar parça gönderilse gönderilsin, yüklemeler için herhangi bir ön ödeme ücreti talep etmiyor. Ayrıca telif haklarına ilişkin herhangi bir ek komisyonu da sanatçılara yüklemiyor. Bu ücretsiz yaklaşımla birlikte şirket CD Baby, TuneCore, Distrokid ve Ditto gibi mevcut üçüncü parti dijital toplayıcı veya distribütörlerin tam tersine bir yöne sürükleyecek gibi görünüyor sektörü. Çünkü bu tarz platformların hepsinde bir kereye mahsus yükleme ücreti veya sanatçıların yıllık abonelik ödeme yapması gerekiyor.

Spotify beta sürecinde şimdilik NonameMichael BrunVIAA ve Hot Shade gibi isimlerle çalışmış. Geri bildirimlerinin özelliği şekillendirmede etkili olduğunu belirtiyor. Ve şimdi daha geniş bir sanatçı yelpazesinin onu nasıl kullanacağını görmeye hazır olduklarını da ekliyor açıklamasına.

Burada Her Şey Ücretsiz Dostum, Yüklemeler Bile

Sanatçılar müziklerini doğrudan Spotify’a aktarabilecek. Gönderme işlemine başlamadan önce, öğelerin dinleyicilere nasıl görüneceği hakkında bir önizleme görecekler. Şarkılar paylaşıldıktan sonra bile, basit ve hızlı düzenlemelerle meta verilerin tam kontrolünde olabilecekler. Sanatçılar sanki bir ortakla parçaların yayınlamış gibi şarkılar dinlendikçe ödeme alacaklar. Telif hakları her ay otomatik olarak banka hesaplarına yatacak.

Sanatçılar Spotify for Artists sayesinde, kayıtların ne kadar kazandığına dair net bir rapor da görebilecekler. Yükleme tüm sanatçılar için ücretsiz. Akış servisi, müziği ne sıklıkla yayınladığınızdan bağımsız olarak herhangi bir ücret veya komisyon talep etmeyecek. Spotify for Artists’e kayıt olmak için e-posta formunu doldurmanız gerekiyor.

Görsel: Spotify