Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
If You Fall: Düşersen, Ben Burdayım

If You Fall: Düşersen, Ben Burdayım

Vancouver'da yaşayan Tisha Deb Pillai tarafından yazıp yönetilen If You Fall animasyon kısası, 8 yaşındaki bir çocuğun risk almak hakkındaki edindiği deneyimleri izletiyor.

Herkesin düşe kalka öğrendiği bir eylem bisiklete binmek. Çoğunluğumuzun da babasıyla birlikte deneyimlediği bir eylem hatta. Babamızla yaşadığımız bizi birbirimize yaklaştıran anlardan biri bisiklet sürmeyi öğrenmek. Hepimiz babamıza koşulsuz güveniriz, çünkü öyle söyler bize. “Tutuyorum arkadan, merak etme düşmeyeceksin”. Ve hepimizde bunu yeriz, çocuğuzdur çünkü. Sonra fark ederiz, bir değişiklik vardır bisiklette, o da ne?! Güvendiğimiz dağlara kar yağmış ve babamız bizi kandırmış. Hop diye babalara gelir ve düşeriz. Sonra da babamız koşar gülerek, “düşe kalka öğreneceğin bir şey bu” der. Hakikaten de öyledir. Hayatın ilk taklalarındandır bisiklet sürmeyi öğrenmek.

Bisiklete Binmek ya da Binmemek: Çocukluk Riski

Vancouver’da yaşayan canlandırma sanatçısı Tisha Deb Pillai tarafından yazıp yönetilen If You Fall animasyon kısası, 8 yaşındaki bir çocuğun risk almak hakkındaki edindiği deneyimleri izletiyor bizlere. Animasyonda izlediğimiz ailede anne çalışmakta ve baba evde çocuklarla ilgilenmektedir. Baba ressamdır ve resimleri en çok ailesi tarafından takdir edilmektedir. Anne ise düzenli geliri olan bir işte çalışmakta ve evin tüm maddi yükünü karşılamaktadır. Bazen çok çalıştığından çocuklarının hayatını ıskalayan anne yer yer buna üzülmekte, baba ise maddi bir sorumluluk alamadığından kendini kötü hissetmektedir.

Bir çocuk için bisiklete binmeyi öğrenmek büyük bir risk. Yani o zamanlar şirket açıp batırmayacağımıza göre bizim batıracağımız tek şey bu bisiklet ve kendimize zarar vermemiz. Ve bir çocuğun böyle bir riski almayı öğrendiği zamanlarda ailesinde değişen rolleri görmesi ve bazı olaylara tanık olması onun bisiklete binmeyi metafor olarak da öğrenmesini sağlıyor.

If You Fall animasyon kısası birçok festivalde gösterildi ve ödüller aldı. Kendi ailesinden ilham alarak yazdığı bu kısayla gönüllerde ve ödüllerde taht kuran Tisha Deb Pillai’nin diğer işlerini de keyifle beklemedeyiz.

Görsel: Vimeo