Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Lale Tarlalarından Kuşbakışı Fotoğraflar

Lale Tarlalarından Kuşbakışı Fotoğraflar

Fotoğrafçı Tom Hegen'in The Tulip Series isimli fotoğraf serisi, Hollanda'nın renk renk lale tarlalarını kuşbakışı fotoğraflarla gösteriyor.

Münihli Fotoğrafçı ve tasarımcı Tom Hegen, kuşbakışı fotoğraflarda uzmanlaşmış bir isim. İnsanın dünya içerisindeki varlığını vurgulayan, insan-doğa ilişkisini ortaya çıkaran müthiş manzara fotoğrafları var. Amacı; insanın dahliyle ağır dönüşüm geçirmiş manzaraları göstermek çevre üzerinde yarattığımız etkiler konusunda bir farkındalık yaratmak. Tuz gölleri, madenler, çiftlikler, zehirli atıkların sızdığı nehirler… Tüm bunlar Hegen’in fotoğraf serilerinin konusu olabiliyor. Lale tarlaları da öyle.

Hollanda laleleriyle meşhur bir ülke, çiçek ve çiçek soğanlarında dünya lideri. 2015 yılında tam 926 tip lale yetiştirilmiş. Hollandalı lale çiftçileri her yıl 2 milyar lale yetiştiriyor ve 3-4 hafta boyunca ülkeyi çiçeklerle renkten renge boyuyorlar. Laleler çiçek açtığında çiftçiler kesim makineleriyle tarlalara girerek açmış çiçekleri kesiyorlar. Böylece bitkinin soğanının güçlenmesi sağlanıyor zira ihracatta daha değerli olan çiçek değil; soğan.

Flower minimalism. ? "The Tulip Series" ?

A post shared by Tom Hegen (@tomhegen.de) on

Çiçek Sıralarını Kesen Çizgiler

Tom Hegen’in The Tulip Series isimli serisi, insan yapımı manzara serilerinin içerisinde belki de en renkli olanı. Seride bir kilim gibi sıra sıra laleleri görüyoruz. Renkleriyle müthiş bir görsellik sunan bu kareler içerisinde çiçeklerin armonisi bozan bir öge var: İnsan. Yatay çiçek sıralarının arasında dikine bir boşluk mesela… Bu kontrast insanın doğa üzerindeki etkisini daha da güçlü bir şekilde ortaya çıkarıyor.

Hegen’in bu seriyle anlatmak istediği, dünyamızın en güzel ve en doğal şeylerinden biri olan çiçeklerin bile tüketici talebi doğrultusunda müdahaleye uğradığı. Bir bitkinin en güzel kısmı olan çiçeğinin, soğan daha çok para ettiği için çöpe gidebildiği. Bu anlamda The Tulip Series insanın doğaya olan sürekli etkisini anlatan, muazzam görsellikte bir seri.

The Tulip Series, Hegen’in şu anda Kickstarter üzerinde fonlanmakta olan kitabı Habitat’ın da bir bölümünü oluşturuyor. Kitap, fotoğrafçının havadan çektiği fotoğraflarla oluşturduğu serileri içeriyor.

lale_tom hegen_the tulip series_bigumigu_ lale_tom hegen_the tulip series_bigumigu_ lale_tom hegen_the tulip series_bigumigu_ lale_tom hegen_the tulip series_bigumigu_ lale_tom hegen_the tulip series_bigumigu_ lale_tom hegen_the tulip series_bigumigu_ lale_tom hegen_the tulip series_bigumigu_ lale_tom hegen_the tulip series_bigumigu_ lale_tom hegen_the tulip series_bigumigu_ lale_tom hegen_the tulip series_bigumigu_ lale_tom hegen_the tulip series_bigumigu_ lale_tom hegen_the tulip series_bigumigu_14

Görsel: Behance