Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bir Yamaç Dalışçısı ve Kirlenen Okyanuslar

Bir Yamaç Dalışçısı ve Kirlenen Okyanuslar

Yönetmen Matthias Hoene, adidas x Parley için çektiği filmde yamaç dalışçısı Anna Bader'in tutkusunu şiirsel bir anlatımla ekrana getirirken okyanus kirliliği sorununa dikkat çekiyor.

Okyanus ve deniz kirliliği, özellikle de plastik atık sorunu en çok ele aldığımız haberlerden. Dünyanın geleceğini tehdit eden en ciddi problemlerden biri olan okyanus plastiği konusunda pek çok birey, kuruluş ve marka farkındalık çalışmaları yapıyor. Yönetmen Matthias Hoene, yamaç dalışçısı Anna Bader ve atık plastikten yüksek performans ürünler geliştiren bir platform olan adidas x Parley oluşumu arasındaki iş birliği de bu çalışmalara güçlü bir örnek.

Yönetmen Matthias Hoene, sıra dışı sporculara duyduğu ilgiyle biliniyor. Dünyanın önde gelen yamaç dalışçılarından olan Anna Bader’in hikayesini anlatmak amacıyla yola çıktığında, bu hikayeyi anlatmak ve okyanus kirliliği konusunda farkındalık yaratmak için en uygun markanın adidas x Parley olacağına karar veriyor. Ve ortaya 3 dakikalık Dive isimli nefis bir film çıkıyor.

Film, bizi Alman yamaç dalışçısı Anna Bader’in dünyasına götürüyor. Bu dünya güzel, büyüleyici, hatta zaman zaman korkutucu. Yamaç dalışına başladığı 2005 yılında bu sporla uğraşan hiç kadın olmadığını anlaran Bader, okyanus tutkusunu, yüksek bir yamaçtan suya dalmanın ona hissettirdiklerini ve kısacık bir “uçuş” için geçirdiği hazırlık sürecini anlatıyor. Bader’in tutkusunu dinledikten sonra okyanus kirliliğinden duyduğu endişeleri duymak, görüntülerdeki atık plastikler durumun vehametini daha da güçlü bir şekilde aktarıyor.

Film, yamaç dalışçıları ve doğa arasındaki ilişkiyi anlatıyor. Zor bir spor dalında bir kadın olarak aştığı engellerden bugüne gelişine, kazandığı ödüllerden bu spora duyduğu heyecana, Bader’in hikayesini izleyerek filmin sonuna ulaşıyoruz. Güçlü yakın planlar, Bader’in anlatımı ve nefis doğa görüntüleri ile o kadar nefis olmayan atık plastiklerin ekrana gelişinin ardından filmin sonuna geldiğimizde Bader’i Hawaii’nin güney kıyılarında gerçekleştirdiği 4 saniyelik efsanevi Kahekili atlayışı; filme mükemmel bir nokta koyuyor.

parley_adidas x parley_dive_bigumigu_ parley_adidas x parley_dive_bigumigu_ parley_adidas x parley_dive_bigumigu_

Özel Tekniklerle Yakalanan Şiir Gibi Görüntüler

Film, şiir gibi bir anlatıma sahip. Ödüllü bir yönetmen olan Matthais Hoene’ün hikayeyi görsel olarak ileriye taşıyan benzersiz üslubu; filme bambaşka bir hava katmış. Tabii Hawaii’de çekilen görüntülerin de büyüleyiciği filmin gücünü artırıyor. Dolayısıyla bu filmi; farklı bir sporla uğraşan bir sporcunun yaşamına dair bir kısa belgesel olarak görmek mümkün değil. Sanki okyanuslara ve denizlere bir övgü, bir saygı duruşu karşımızdaki.  Tıpkı filme konu olan sporun kendisi gibi, bu film de şiirsel ama sert, korkutucu ama güzel.

Filmde imkansız denecek kadar yüksek bir yamaçtan atlayışı dramatize etmek için çeşitli teknikler kullanılmış. 2 günde çekilen filmde farklı sualtı kameraları ve drone’lar kullanılmış. Phantom yüksek hızlı kamera sayesinde zaman sanki duruyormuş gibi bir etki yaratılması sağlanmış. Sonuç olarak yönetmen Anna’nın büyük atlayışını 12 defa çekmiş. Her defasında da Anna tekrar yamaca çıkarak dalışı gerçekleştirmiş. Yönetmen Bader ile çalışmanın büyük bir zevk olduğunu belirtirken atlayışlar sırasında kalbinin duracak gibi olduğunu da söylüyor.

Künye:

Reklamveren: adidas x Parley
Yapım Şirketi: Miniac Films
Yönetici Yapımcı:Stephen Roesler
Yönetmen: Matthias Hoene
Görüntü Yönetmeni: adidas x Parley
Yapımcı: Sarah Key
Kurgu: Niles Howard
Renklendirme: Kaitlyn Battistelli
Renk Yapımcısı: Sara Gbadamosi
Ses Yapım: Vaudeville
Müzik: Christopher Carmichael

Görsel: YouTube